szikrisz | 2012. november 6.
     
Ormánság neve mára fogalommá vált. Baranya megye déli területén elhelyezkedő tájegység sokak számára csak a szegénységet, az elmaradottságot és a perifériát jelenti. Pedig ez korántsem igaz. Ormánság egyes falvai olyan értékeket rejtenek, amelyek egy helyes értékrendű világban messze földről vonzanák a turisták tömegét.

Jelen cikkemben Baranya megye déli részére, az Ormánságba kalauzolom a kedves Olvasót. Kovácshida, Drávacsepely, Kémes, Adorjás és Kórós az útvonalunk. Református templomokat látogatunk, melyek látszólag jó karban vannak, a külső felújítások néhány éve megtörténtek, de ez csupán a máz, a falvak lelkülete sokkal rosszabb állapotban van. Nagy a szegénység, magas, helyenként 100 %-os a munkanélküliség, rossz az infrastruktúra. Egyházi szempontból is sok a gond, ugyanis nagyon kevesen vannak a hívek, ami gond a katolikus egyháznál, az többszörösen jelentkezik ezen a sok száz éve református területen – meséli Kovácshida fiatal lelkésze. Ő is, én is Zentai Tünde remek sorozatának Kovácshida – ahogy a szerző írja – hímes templomáról szóló könyvét tartjuk kezünkben; így máris könnyebben indul a beszélgetés. Sorskérdések, múltbéli és jövőbéli távlatok kerülnek napirendre, majd a templom megtekintése után indulunk tovább lelkész úr kíséretében Drávacsepelyre, majd Kémesre. Merthogy a lelkész is sok faluban szolgál, ahogy ez a katolikus plébánosoknál is megszokott manapság.
Én pedig szívembe költöző vegyes örömmel derítem fel azokat a falvakat, azokat a templomokat, melyek a hetvenes évek végén Édesapám, Szigetvári János Ybl-díjas építészmérnök részére sokat jelentettek. Az ő tervei alapján készültek el akkoriban a műemléki felújítások, mely a korszakban a Pécsi Tervező Vállalat dicsőségére is váltak, s Szigetvári János részére pedig Ybl-díjat értek 1979-ben, a népi építészeti emlékeket felkutató és helyreállító munkásságáért.
Ezek a gondolatok kavarogtak bennem a templomok kazettás famennyezeteinek világraszóló mintáit nézve. A kórósi templom akár világörökség várományos is lehet a legújabb hírek szerint, most azonban az a legfontosabb, hogy a kormányzati támogatásból a tetőfedés megújítása megtörténjék, mert a befolyó víz már a kazetták épségét fenyegeti.
Hihetetlen mesterségbeli tudás volt azon népi művész-mesteremberek kezében, akik a maguk naív módján ezerszínű „hangon” megszólalva, egyetlen természetből vett motívum megismétlése nélkül díszítették fel kazettáikkal a templomok kórusait, padjait és mennyezeteit a 18. század végén, Mária Terézia és II. József uralkodásának idején.
Ennél is érdekesebbek azonban a drávacsepelyi és a kémesi leletek. A korabeli motívumokat itt ugyanis lefestették a padokon és a kórusokon. A rendkívül primitív megoldások alól egyes részletek már előkerültek, illetőleg súrlófényben a fényképen is látható módon a barna fedőfesték alatt rejtőznek. Ezekben az esetekben is nagyösszegű támogatásra volna szükség, hogy egy aprólékos restaurátori munka a felszínre hozza a múlt elrejtett kincseit.

A szerző legújabb cikkei:
Műemléki mustra 2016 – 2. rész
Műemléki mustra 2016 – 1. rész
UNESCO világörökség várományos helyszínek Németországban
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 10.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 9.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 8.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 7.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 6.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 5.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 4.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 3.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 2.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 1.Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 110 (61 szavazatból)