sebesp | 2013.02.08
Egy tanulmány szerint 40 éven belül a felhőkarcolók saját aggyal fognak rendelkezni, mely képessé teszi majd őket arra, hogy valós időben reagáljanak a külső feltételek változásainak.

Egy, a héten bemutatott, jövőbe tekintő kutatás szerint 2050-re minden új felhőkarcoló úgy épül majd, hogy folyamatosan képes lesz alkalmazkodni a környezeti változásokhoz, illetve a bent tartózkodók komfortigényeihez. A brit ARUP mérnökiroda „It’s Alive!”˝ („Ez él!”) címmel közreadott víziója szerint a toronyházak modulokból épülnek majd fel, melyeket szükség esetén robotok segítségével átrendezhetnek, vagy éppen korszerűbbre cserélhetnek. Olyan anyagokat fognak alkalmazni, melyek a levegő szűrésétől az energiatermelésig mindenre képesek lesznek, amire az épület működéséhez szükség lehet. Önvezérelt tevékenységüknek az energia előállításon és tároláson kívül a helyi igényekre méretezett élelmiszer termelés is része lesz.

Az intelligens gépezetek részt vállalnak majd az alternatív közlekedési módozatok fejlesztésében, miközben helyet biztosítanak a közösen használt autóknak és kerékpároknak, homlokzati algafelületeik bio-üzemanyagot termelhetnek.

Josef Hargrave, az ARUP jövőkutatással és innovációval foglalkozó szakértője szerint „Az ökokorszak épületei nem pusztán tereket határolnak majd körbe, hanem tudásukkal alakítani is fogják a környezetüket. Energia és élelmiszer termelő képességük továbbá víz és levegőtisztító potenciáljuk révén az agyas-magas házak passzív épületburokból a jövő városainak hasznos, segítő részeivé válnak.”

Hogy mindebből mennyi válik majd valóra, azt csak néhány évtized elmúltával tudjuk meg. Mindenesetre a témához érdekes adalékként szolgál egy szabadalmak nemzetközi világában járatos barátommal folytatott beszélgetésem néhány évvel ezelőtt. Arról faggattam, mik a legizgalmasabb szabadalmak, melyek igazán újszerű technológiát jelentenek majd a jövő hétköznapjaiban. Kérdésemre olyan nano-szerkezetekből alkotott rajokat írt le, melyek, mint afféle mini robotok képesek a felhőkarcolók homlokzatát önállóan folyamatosan tisztítani. Ha valaki számára túlságosan futurisztikusan hangzik, hozzáteszem, hogy hasonló kérdésemre jó 25 évvel ezelőtt olyan telefonról mesélt, melyet magunkkal vihetünk bárhová, és ugyanazon a számon leszünk rajta elérhetőek akárhol is járunk a világon. Akkoriban, amikor egy mezei vonalas telefonra még éveket kellett várni, bizony nehéz volt elképzelni, hogy ilyesmi lehetséges lesz valaha…

Forrás: Arup: It’s Alive!

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások