cikk Adorjás Drávaiványi Kórós Kovácshida Magyarlukafa Nagydobsza Ófalu Ormánság Pécs Pécsudvard Szentlászló Szigetvár Szigetvári János Ybl-díj

Szigetvári János Ybl-díjas építészmérnök élete és munkássága 4. rész

Szigetvári János publikációi és kitüntetései


szikrisz | 2014.03.22
„A népi házak olyanok, mint a népdal dallama:
évszázadok messzeségét hordozzák.”
/Szigetvári János/

Szigetvári János szakmai publikációinak csúcspontja a Népi építészetünk nyomában című könyv, mely 1976-ban jelent meg a Műszaki Kiadó gondozásában. Összefoglaló tanulmányát és illusztrációit dr. Szász János fotóművész fényképei gazdagítják.

A Baranya Megyei Tanács Műemlékeink című kiadványsorozatban két füzetet jelentetett meg Festett kazettás falusi református templomok és A talpas ház címmel, 1975-ben és 1976-ban.

A Tájak, korok, múzeumok kiskönyvtára füzetek 1987-ben megjelentette az Ormánsági festett templomok című kötetét.

Ezenkívül számos publikációja jelent meg több időszakos kiadványban, építészeti szaklapban: pl. a Pécsi Műszaki Szemle, a Műemlékvédelem, a Magyar Építőművészet, a Baranyai Műszaki Szemle és a Hitel című folyóiratokban.

A Műszaki Kiadónál 1975-ben megjelent Építészeti Lexikon társszerzője volt, a Baranya és Pécs építészete című részt ő jegyezte.

1996-ban a Pécsi Pollack Mihály Főiskola felkérésére elkészített egy Építészettörténet – Művészettörténet jegyzetet.

Könyv az Építészetről címmel egyetemi tankönyv jelent meg dr. Bachman Zoltán szerkesztésében 1998-ban, Szigetvári János a Népi építészetről és népi műemlékvédelemről című írásával szerepel benne.

Az 1997-ben induló Hetedhéthatár című kéthetente megjelenő magazinnak szinte az első pillanattól kezdve állandó szerzője lett. Sokoldalúságát remekül kibontakoztathatta: építészeti és kulturális cikkeket jelentetett meg a lapban, és a humoroldalt töltötte fel rendszeresen sajátos szójátékaival, nyelvi tréfáival.

Szigetvári János legfontosabb kitüntetései

- Munka érdemrend ezüst fokozata 1970. évi árvízkárok helyreállításában kifejtett munkáiért.
- A népi építészeti műemléki kutatásaiért, és a népi műemléki rekonstrukciós tervezés terén végzett tevékenységéért 1979-ben Ybl Miklós-díjban részesült.
- 1984-ben Szigetvárért Címerplakett a város hagyományainak megőrzése érdekében végzett eredményes tevékenységéért.
- Pécsi Tervező Vállalattól több nívódíjat és okleveles kitüntetést kapott.
- 1994-ben „Építészeti Kultúráért” díj Ófalu község Faluháza terveinek elkészítéséért.
- A műemlékek megmentése, gondos helyreállítása és ezek szakszerű bemutatásáért végzett kiemelkedő tevékenységéért 1997-ben Magyar Műemlékvédelemért Díjat kapott.
- A Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karon kifejtett kimagasló tevékenységéért posztumusz Pollack Mihály emlékplakett arany fokozatában részesült 2000. június 2-án.
- A Magyarok Világszövetségének Baranya Megyei Szervezete felterjesztésére a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma posztumusz adományozta neki a „Magyar Kultúra Lovagja” címet 2001. január 22-én, a magyar kultúra napján.
/folytatjuk/

A cikksorozat korábbi és további részei

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások