hír díj

CET: építész szemmel

A CET gépészete Építőipari Mesterdíjat kapott


Tamás Dorka | 2010.12.21
Az acélszerkezet elkészültét, az üvegtáblák és alumíniumpanelek behelyezését követően megkezdődött a dunaparti közraktárakat újraértelmező CET műszaki átadás-átvétele. További érdekesség, hogy a CET gépészete Építőipari Mesterdíjat kapott.
December 16-án rendezték meg a CET épületében azt az elsősorban építészek számára meghirdetett bemutatót, ahol a meghívott szakemberek számára a dunaparti “bálna” acél tetőszerkezetét mutatták be. A konferenciára több mint kétszáz építész érkezett. Ilyen és ekkora méretű szerkezet még nem készült Magyarországon – bár hasonlóra már voltak tervek Budapesten, ez az első alkalom, hogy a merész elképzelések meg is valósulnak.

“Három évet tíz percben.” Kezdte beszámolóját a CET statikusa, Nagy Anna, aki egy képekkel gazdagon illusztrált prezentáció segítségével igyekezett az érdeklődőknek a lehető legjobb betekintést nyújtani az épület vázszerkezetének tervezési és kivitelezési folyamatába. Előadása során a részvevők megtudhatták, hogy a tükörszimmetrikus megoldástól eltekintve a hegesztett acélváz 1400 csomópontja között nincs két egyforma. Említést tett arról is, hogy ezek között előfordul olyan, amin munkatársaival egy hónapig dolgoztak, míg végül az mind statikailag, mind esztétikailag megfelelt az elvárásoknak.

A szót a Hydro Buildings System képviseletében Nagy Gábor vette át, aki az üvegtáblák rögzítéséhez felhasznált rendszert mutatta be. Kiemelte, hogy minden, ehhez hasonló épület kivitelezésénél a tetőszerkezetet háromszögek középpontos illesztésével oldják meg, azonban a CET esetében ezek nemcsak síkban, hanem néhol törésben is találkoznak; ezt a problémát egyedi szorítók alkalmazásával hidalták át. Az előírásoknak megfelelően a 45 mm befogású üvegmozaikokat több szerkezeti vizsgálatnak alávetették, többek között törés és tűzpróbának is.

A beruházó Porto Investment Kft. ügyvezetőjének, Márton Imrének röviden összegző záróbeszéde előtt az üveg elemekről további érdekes részleteket Kucsera Mártontól (C.E.F. Kft) hallhattak a konferencián megjelentek. Itt példaként megemlítendő, hogy a CET testét 1628 darab különböző méretű üveg pikkely borítja, melyek közül a legnagyobb mintegy 400 kg. A majd’ egy órás szakmai tájékoztatót egy rövid helyszíni bejárás követte.

További érdekes tudnivaló, hogy a ház gépészeti rendszere elnyerte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület által 1994-ben alapított Építőipari Mesterdíjat. Ezt a kivitelező vállalkozó kaphatja meg valamely épületen, építményen végzett kiváló munkájáért. A bíráló kuratórium az Építőipari Mesterdíjat a minőségi kivitelezői munka elvégzéséért tíz szakmai főcsoportban bírálja el, idén azonban az ÉVOSZ ünnepi közgyűlésén, 2010. december 8-án, csak egyetlen Mesterdíj került átadásra. A CET épületgépészeti kivitelezője az épület hőszivattyús rendszeréért kapta az elismerést. Az épület hőellátása környezet- és energiatudatos épületgépészeti megoldással történik. Az építési telken belül fúrt termelő kutakból nyert víz hőenergiáját hasznosítva a téli fűtési- és a nyári hűtési energiát nemcsak gazdaságos, környezetkímélő módon, de a jövőben is fenntartható módon nyeri az épület, hiszen a Duna közelsége miatt viszonylag állandó és könnyen elérhető mélységben van talajvíz.
A fenntarthatóság és a környezetbarát kialakítás olyan megoldásokkal valósul meg, mint a belső levegőből történő hővisszanyerés, és a talajvízből hőszivattyúval történő hűtés- fűtés, ami a beruházó környezettudatos, hosszú távú gondolkodását is bizonyítja.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások