hír

A CET fejlesztője felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződését


Tamás Dorka | 2011.09.02
A Duna-parti CET fejlesztője, a Porto Investment a Fővárosi Önkormányzat súlyos szerződésszegései miatt felmondja szolgáltatási szerződését. Nem nézheti tovább tétlenül, hogy a Főváros távolról sem európai módszerekkel üldözi el a külföldi befektetőket, az Önkormányzathoz és a CET-hez méltatlan stílussal és hozzáállással akadályozza a megnyitást.

Legutóbbi bejárásukon a Fővárosi Önkormányzat illetékesei többek között a lábtörlők meglétét ellenőrizték, mivel ezek esetleges hiánya - véleményük szerint - akadályozza a CET műszaki átadás-átvételét. Továbbá nehezményezték, hogy az általuk elfogadott belsőépítészeti koncepció szerint csupaszon hagyott, eredeti 19. századi újrafelhasznált téglákból épített falakról hiányzik a vakolat. A lábtörlőket megtalálták, de a pohár betelt. A Porto Investment nem vár tovább és felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött szerződését. Az elmúlt hónapok törvénytelenségei, súlyos szerződésszegései és a városvezetés cinikus, a projekt megvalósítását akadályozó magatartása ugyanis nem méltó egy világvároshoz.

“A Fővárosi Önkormányzat, úgy tűnik, módszeresen üldözi el a városból a világszínvonalú értéket teremtő befektetőket. Más világvárosban ilyen nem történhetne. Mindenki arra figyelne, hogy minél előbb nyisson meg egy ilyen fantasztikus, emblematikus épület, vigye a város hírét, termelje neki a profitot és minden szereplő, de elsősorban a Budapest élvezze annak előnyeit. Egy ekkora léptékű projektnél csúszások mindig előfordulnak - a CET esetében ráadásul ezt vis major események okozták. Ezen azonban túl vagyunk, a CET áll és már rég üzemelne, ha a Tarlós István főpolgármester úr által a projekthez állított csapat nem gáncsolná el az átadást úton-félen. Törvénytelenül hívták le a bankgaranciát, jogtalanul érvényesítettek ebből a késedelmi kötbért és elijesztik a bérlőket olyan hajmeresztő ötletekkel, mint a bánatpénz." - állítják Márton Imre és John Benfold, a Porto Investment tulajdonosai.

A szerződés felmondása után a Fővárosi Önkormányzatnak 60 nap áll rendelkezésére, hogy a súlyos szerződésszegéseit megszüntesse. Ha nem teszi, akkor több mint 10 milliárd forintot kell fizetnie a hitelező banknak és a fejlesztőnek.

A Porto Investment most sem számít másra, mint a főváros cinikus, valóságtól elrugaszkodott panelválaszaira, amely szerint “mindenért a fejlesztő a hibás és hogy az ők ezt már régen megmondták...” Ez most azonban nem lesz elég, a Porto a projekt cserbenhagyása helyett kész megvédeni az igazát akár nemzetközi bíróság előtt is. Sőt, a Porto Investment a projektben résztvevő összes fél és a Fővárosi Önkormányzat érdekeinek védelmében a napokban újabb büntetőfeljelentést tesz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletének gyanúja miatt.

Ha a főváros vezetése továbbra is kitart eddigi hozzáállása mellett, akkor a hosszú pereskedés a CET várva-várt megnyitását évekkel elhalaszthatja majd.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások