hír

Építészet az idei Hay fesztiválon

Odile Decq és Martha Thorne Budapesten


Tamás Dorka | 2013.05.16
Május 18-án, szombaton 11 órakor a Hay Fesztiválon a CEU előadótermében Odile Decq, a francia Becsületrend tiszti keresztjével elismert francia építész és akadémikus Martha Thorne-nal az építészvilág legnagyobb elismeréseként számon tartott Pritzker-díj zsűrijének ügyvezető igazgatójával a kortárs építészetről beszélget.

Május 17-21. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Közép-Európai Egyetemen és az Akvárium Klubban nemzetközi hírű írókkal, gondolkodókkal, muzsikusokkal és ismert magyar szerzőkkel találkozhat a hazai közönség a Budapesti Hay Fesztiválon. A Budapesten tavaly először megrendezett kulturális esemény idén is kínál építészeti programot. Május 18-án, szombaton 11 órakor a CEU előadótermében Odile Decq, a francia Becsületrend tiszti keresztjével elismert francia építész és akadémikus Martha Thorne-nal az építészvilág legnagyobb elismeréseként számon tartott Pritzker-díj zsűrijének ügyvezető igazgatójával a kortárs építészetről beszélget majd.

Odile Decq francia építész és akadémikus a párizsi Odile Decq Benoît Cornette, Architectes-Urbanistes, vagy ODBC Architectes vezető építésze. 1978-ban építészdiplomát, majd 1979-ben urbanizmus és tervezési diplomát szerzett a párizsi Politikatudományok Intézetében. 1985-ben Benoît Cornette-tel közösen megalapították a cégüket, az 1990-ben, a rennes-i Banque Populaire de l’Ouest felkérésére elkészített két épületüket számos díjjal és nemzetközi elismeréssel jutalmazták. Odile Decq 2001-ben megnyerte a római Kortárs Művészeti Múzeum kibővítésére kiírt versenyt, 2004-ben a rennes-i Regionális Kortárs Művészeti Alaptól kapott megbízást, továbbá 2011-ben megtervezte a párizsi Opera Garnier éttermét. 1992 óta a párizsi Ecole Spéciale d’Architecture professzora, 2007-ben az Építészeti Tanszék vezetőjévé választották. Cége, az ODBC 1996-ban Arany Oroszlán-díjat kapott az 1996-os Velencei Biennálé építészeti munkáihoz nyújtott közreműködéséért. 2003-ban megkapta a francia Becsületrend tiszti keresztjét, 2007 óta a Brit Építészek Királyi Intézetének (Royal Institute of British Architects) tagja.
A 25 éve a walesi Hay-on-Wye-ban alapított Hay Fesztivál mára a világ egyik legjelentősebb kulturális esemény-sorozatává nőtte ki magát, amely öt kontinens tizenegy városában kerül megrendezésre. A Hay célja, hogy az emberek együtt gondolkodjanak arról, milyen is a világ, amelyben élünk, valamint együtt képzeljék el, milyen is lehetne. A Hay egy nagy beszélgetés felfedezésről és szellemi kalandokról, ahol mindenki megoszthatja gondolatait és történeteit a nemzetközi hírű írókkal és gondolkodókkal, történészekkel és filozófusokkal, költőkkel és tudósokkal, esténként pedig neves muzsikusok társaságában szórakozunk.
A 2013-as budapesti Hay Fesztivál teljes programjáról bővebben a hayfestival.org/budapest, valamint hungarofest.hu oldalon olvashat.
A program – mely angol-magyar szinkrontolmácsolással fut majd – az IE University támogatásával jött létre. A beszélgetésre elővételben vásárolható jegy – felnőttek számára 600 Ft-os, nyugdíjasok és diákok részére 400 Ft-os áron – a Petőfi Irodalmi Múzeum jegypénztárában, a PORT.hu weboldalon, a Libri áruházakban, illetve május 21-én, kedden a helyszínen.
Imagine the world! – Képzeld el a világot!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások