fati | 2011.03.17
Közel-keleti művészek egy csoportja tiltakozik a Gehry által tervezett múzeum építkezésén uralkodó körülmények miatt
Támadás kereszttüzébe került az idős Frank Gehry egy újabb épülete. Mintegy 130 művész, köztük a közel-keleti művészeti élet kiemelkedő alakjai tiltakoznak az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dzabiban 800 millió dollárból Gehry tervei alapján megépülő Guggenheim Múzeum ellen. A csoport tagjai az építkezésen dolgozó vendégmunkások körülményei ellen emeltek hangot.

A 2015-ben megnyíló új Guggenheim Múzeum az ún. Saadiyat Island fejlesztési terület kulturális középpontjában létesül. Luxuslakások, golf klubok, yachtkikötők és magánvillák mellett ugyanitt kerül megépítésre Jean Nouvel tervei alapján a Louvre félmilliárd dolláros kihelyezett múzeuma, illetve a Norman Foster által tervezett nemzeti múzeum is.

A tiltakozó művészekből álló csoport szerint a vendégmunkások veszélyes körülmények között dolgoznak és gyakran béreiket is visszatartják. A régióban nem ismeretlenek az ilyen problémák, de a kis szakértelmet igénylő munkákra felbérelt külföldi vendégmunkásoknak szinte semmi esélyük jogaik érvényesítésére.

“A munkások kihasználásával megépült múzeumban nem etikus kiállítani”, nyilatkozta a The New York Times napilapnak Walid Raad, New Yorkban élő libanoni művész, aki a bojkott egyik főszervezője. A csoport tagjai mindaddig megtagadják a leendő múzeummal való együttműködést, valamint műveik ott történő kiállítását és árusítását, míg követeléseiknek nem tesznek eleget.

A teljes sziget fejlesztésén dolgozó mintegy 15 ezer vendégmunkás munkakörülményeivel kapcsolatos aggodalmaknak először a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet adot hangot 2009-ben. A New York-i Guggenheim Alapítvány igazgatója, Richard Armstrong az ingatlanfejlesztő ügynökséggel együtt közös ígéretet tett az előírások szigorítására és a dolgozók körülményeinek folyamatos ellenőrzésére, valamint megbízott egy külsős céget a munkások panaszainak kivizsgálására. A bojkottot szervező művészcsoporttal kapcsolatban álló Human Rights Watch azonban kijelentette, hogy az Emirátusokban érvényes szabályozás nem felel meg a szigorúbb nemzetközi munkavédelmi és emberi jogi szabványnak, így kitartanak a tiltakozás mellett.

A bojkott a legrosszabbkor jön a Guggenheim Alapítványnak, mivel a múzeum nagy részét éppen a neves kortárs közel-keleti művészek munkáival kívánják megtölteni és a válogatás hamarosan kezdődne.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások