fati | 2011.10.14
A már jópár reptér, sőt egy űrrepülőtér és egy "űrbázis" (ahogy az Apple új központját becézik) tervezésén is túl levő Foster + Partners építésziroda bemutatta a kuvaiti nemzetközi repülőtérre készített terveit.
A repülőtér az Arab-öböl régió központi közlekedési csomópontja lesz majd, amely a későbbiekben tervezett kapacitásnövelésnek köszönhetően akár évi 50 millió utast is kiszolgálhat. Emiatt olyan flexibilis tervet készítettek Norman Fosterék, amely eleve lehetővé teszi a későbbi bővítést is. Az egyébként kies, és rettenetesen forró sivatagi helyszínen felépülő hipermodern épületet minden kényelemmel ellátják majd.

A lóhere alakú tömegben a három, szimmetrikus, 1.2 kilométerre kinyúló szárnyat köti össze a 25 méter magas központi átrium. E köré szerveződnek a beszállókapuk. Az érkezés, az indulás és a csomagkiadás három szinten történik majd oly módon, hogy a funkcionálisan egymáshoz tartozó terek egy szintben maradjanak.

A bejáratnál vízmedencék és mesterséges oázis teremt frissitő környezetet, helyben honos növényekkel kiegészítve. A folytonos, egybefüggő tetőfelületen elhelyezett üvegezett nyílások biztosítják a természetes, de a meleg miatt szűrt fény bejutását. A bejárati teresedésnél túlnyúló, árnyat adó tetőt tartó betonoszlopokat a környék hagyományos vitorláshajóinak organikus formája inspirálta.

Az épülettel a LEED ‘arany’ fokozatára pályáznak a tervezők.

Forrás: designboom, Dezeen, e-architect
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások