Rajki Diána | 2017. március 24.
     
Sztereotípia a garázsban működő olajos autószerelő műhely képe, pedig lehet ezt is másként. A minőségi acélcsarnokban működő igényes, funkcióhoz igazított telephelyen az ergonómia is a hatékonyságot szolgálja. Az épület szemlélőjének tekintetét egy egyszerű elem, a főbejárat előtti vörös pengefal irányítja.

A csarnok minden pontján nyomon követhető, hogy odafigyeltek a részletekre. Az autószereléshez fontos a természetes fény, ezért az acélcsarnok oldalfalaira 40 db ablak került, a járművek mozgatását pedig egy nagy ipari kapu segíti. A csarnok alapterülete 15x25 méter és 5,4 méter a gerincmagasság, ami tágas teret eredményez.

Fontos volt, hogy téli-nyári folyamatos munkához tervezték az épületet, ezért a csarnok magas minőségű PVDF bevonatú, kiemelten UV-álló szendvicspanelekkel készült el, amelyek magas hőszigetelési értékkel rendelkeznek (U=0,18). A tervező, Hajós Imre okleveles építőmérnök (3H Mérnöki Iroda Kft.), pedig egy díszburkolatot tervezett a bejárat fölé, így ez a pengefal és előtető egyedi elemként került legyártásra, ami nemcsak praktikus, de jellegzetes eleme is az acélcsarnok homlokzatának.

A tervezői kéréseket a Frisomat több lépcsőben teljesítette és alaposságukat bizonyítja többek között a befejező munka magas minősége: a szegőelemek méretben egyformák és a szegés rejtett csavarozással készült. A megrendelő nagyon elégedett volt a Frisomat rugalmasságával, precizitásával és a felmerült problémák gyors megoldásával. A szerelők az összeállítás során önállóan, magas minőségben és gyorsan végezték munkájukat. A 383 m2 alapterületű acélcsarnok, mint végeredmény a gyártó és a tervező közös munkájának pontosságát dicséri, megmutatva egy standard csarnok egyediségének útját.


Közösen hatékonyan

A cég életében minőségi váltást jelentő új telephely tervezése egy éve kezdődött. A megrendelő egy már jól bevált, saját tervezőt bízott meg a munkával, így először a tervező elképzeléseit hangolták össze a Frisomat lehetőségeivel. A cégvezető nem titkolta, hogy volt előnye és hátránya is az egy kézben tartott lebonyolításnak (saját tervező, munkafolyamatonként megbízott kivitelező csapatok), ám a kiválasztott acélcsarnokgyártó a kezdetektől nagyban segítette a projekt megvalósulását a tervezői segítségnyújtással, tanácsadással, a szükséges egyedi elemek legyártásával. A hőszigetelt kivitelű, horganyzott csarnok összeállítása és készre szerelése két részletben történt, és másfél hónap alatt el is készült.

A tulajdonos hosszútávra tervezett, ezért a megbízható csarnoképítő céget keresve alaposan körbejárta a hazai csarnokkínálatot, és ajánlás útján jutott el a Frisomathoz. Az egyedileg tervezett csarnokajánlatokat az igényre szabott standardizált csarnokok áraival összehasonlítani nem volt kis feladat. Az árak értékelése után megtekintett Frisomat referenciacsarnok győzte meg végül a megbízót.

„Azért választottam a Frisomatot, mert ezeket a csarnokokat építik már 25 éve, napról-napra ezzel a rendszerrel dolgoznak, gyorsan és pontosan szerelik össze. Megoldották a menet közben felmerült kéréseimet is és gördülékenyen haladt a munka” – nyilatkozta Jenei Zoltán ügyvezető.

A tervezés és kivitelezés során kihasználták a standardizált rendszer előnyeit, megkeresve azon pontokat, amelyekkel a csarnok kivitelezése rugalmasan a megrendelői igényhez alakítható. Ebben a Frisomat tervezői támogatása és rugalmassága természetesen elengedhetetlen volt. A feladattal a tervező nem marad egyedül, mindenkor számíthat a Frisomat mérnökeinek segítségére: részletrajzok, csomópontok, valamint statikai számítások, tűzvédelmi szakértői támogatás is segíti a tervezést. Egy acélcsarnok esetén sem működik másként a felek együttműködése: az építész a kreativitásával és a tapasztalatával segíti a megbízót, a Frisomat pedig az eszközrendszerével támogatja a tervezőt.

www.frisomat.hu

(x)
 

 
A szerző legújabb cikkei:
15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek – Várépítő 2018
Rekord méretekkel, rekord gyorsasággal, fontos céllal
EQUITONE: az építészeti formálás szerves része
Természetes homlokzatburkolatok középületeken
A homlokzat háromszínű játéka
Szőlőhegyek arany csillogásban
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKRO