hír pályázat családi házak épületek pályázat közönségszavazás

Az „Év háza” pályázóit szemlézi a közönség 2023-ban

Ön melyik családi házat választaná? Melyik középület a kedvence?


Rajki Diána | 2023.06.28

Az Év háza díj egy független szakmai elismerés, amelyet neves szakemberekből álló zsűri ítél oda. Ám évek óta nagy izgalommal várják a szervezők azt is, hogy a nagyközönség milyen szempontok szerint választ a hazai, legrangosabb, független építészeknek szóló pályázatra érkezett munkák közül.

Hogyan látja a beérkezett pályázatokat a megrendelő, felhasználó, a potenciális építtető? A közönségszavazás nyertesei az OTP Ingatlanpont, az OTP Pénzügyi Pont és az Internorm Ablak támogatásában a szakmai zsűri által kiosztott díjjaktól függetlenül részesülnek elismerésben.

2023-ban rekordszámú, összesen 71 pályázat érkezett a családi ház és középület főkategóriákban, illetve idén első alkalommal a társasház különdíjra is lehetett pályázni. Az újdonságnak számító, társasház különdíj kategóriát az Év háza pályázatot évek óta bemutató Leier Hungária Kft alapította, de természetesen ezt a díjat is a zsűri ítéli oda.

A nagyközönség a két főkategóriában, 24 családi ház és 32 középület közül választhatja ki az év legjobbját, természetesen a zsűri által odaítélt szakmai szervezetek és a támogatók különdíjai mellett. Szavazni pedig a pályázat közösségi oldalán lehet.

Harmadik éve az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont támogatásával valósul meg a közönségszavazás családi ház kategóriában, amelyen június 30. (péntek) 11:00 és július 7. (péntek) 10.00 között lehet voksolni.

A középület kategóriában pedig július 12. (kedd) 11:00 és július 19.(kedd) 10.00 között mondhatják el véleményüket szavazatukkal a pályázat közösségi oldalán az érdeklődők. Ebben a kategóriában a nagyközönség megkérdezését idén is az Internorm Ablak Kft. támogatása teszi lehetővé.

Az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont 2023-ban is a családi ház kategória mellé állt. „Idén is nagy örömmel csatlakoztunk az Év Háza Pályázat támogatói köréhez, immár harmadik alkalommal követjük figyelemmel a beérkező pályázatokat, amelyek inspirálóak számunkra, hiszen munkánk során is nagy érdeklődést tapasztalunk a különleges, exkluzív, építészeti szempontból is páratlan ingatlanok iránt. Egy család által otthonként választott és megvásárolt ház legtöbbször egy életre szóló elköteleződést jelent, így egyre fontosabb szempont, hogy a konkrét igényeikre legyen szabva. Kíváncsian várjuk a családi ház kategóriában meghirdetett közönségszavazás eredményét, hiszen ez a potenciális vásárlók véleményét tükrözi, ami hasznos visszajelzést jelent a szakmának.” – mondta dr. Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont ügyvezetője és az OTP Pénzügyi Pont vezérigazgatója.

A középület kategóriában pályázó épületek közönségszavazását évek óta az Internorm Ablak támogatja. Vajon miért? „Fontosnak tartjuk, hogy egyre több középületen járuljanak hozzá minőségi nyílászáróink az energiatakarékos működéshez. Az építészeti pályázat támogatásával arra szeretnénk felhívni a tervezők figyelmét, hogy egy középületen a nyílászárók nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ezért még fontosabb a hosszútávú és gazdaságos működést szolgáló ablakok használata. Igaz ez az új különdíj kategóriában pályázó társasházak esetén is: minőségi társasházi lakást vásárlók joggal várnak minőségi ablakot.” – emelte ki Monostori Gábor, az Internom Ablak műszaki vezetője.

A közönségszavazás ahogyan évek óta, az Év háza pályázat Facebook oldalán zajlik majd. A két kategóriában egy-egy pályamű nyerheti el a szavazók tetszését és ezzel az idei közönségdíjak egyikét. Egy like egy szavazatot ér, ugyanakkor egy személy több épületre is érvényesen szavazhat. Emellett fontos kiemelni: a közönségszavazás eredménye nem befolyásolja a zsűrit, az teljesen független az építész szakma képviselőinek döntésétől.

A neves szakemberekből álló zsűri zárt ajtók mögött fogja kiválasztani a legjobbnak ítélt pályaműveket. A közönségdíjasokkal ellentétben, a hagyományokhoz híven az idei év nyertesei csak a szeptember 29-én megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadón kerülnek nyilvánosságra.

Szavazzanak az Év háza pályázat közösségi oldalán, likeolják kedvenceiket és buzdítsák szavazásra ismerőseiket is!

Az Év háza pályázat Facebook oldala
További információ: Az Év Háza

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások