hír MOMA San Francisco Snøhetta

A Snøhetta múzeumbővítése San Franciscoban


fati | 2011.06.07
A norvég Snøhetta bemutatta a San Franciscó-i MOMA (SFMOMA, Museum of Modern Art) bővítésére készített terveit

A Snøhetta által tervezett SFMOMA bővítéssel a modern művészetnek szentelt múzeum kiállítóterülete és oktatási termeinek alapterülete kétszeresére növekszik, és az épület szervesen a városszövetbe integrálódik. Az üveghomlokzatos galériabővítmény által a múzeum új bejáratot kap majd, amely felől egy új, öt méter széles nyitott köztérszerű sétány vezet a múzeum bejárati csarnokához. Az építészek a sétányt San Francisco jellemző városszerkezeti elemeivel, lépcsőkkel és teraszokkal kombinálták.

Az új épületrészek több mint 15 méterrel a meglévő, Mario Botta által 1995-ben tervezett múzeum fölé magasodnak, és amögött helyezkednek el. Az utcaszinten három oldalról üvegfallal körbevett kiállítótér biztosít kapcsolatot a környező köztérrel, bentről kilátást, kintről belátást enged a múzeumba.

"A terveket a helyszín különleges helyzetéhez és a város szövetéhez igazítottuk. A környező városrészbe való integrálás erősíti a múzeum és a város kapcsolatát, az új gyalogosutak és közterek pedig élettel töltik meg a környéket", mondta el Craig Dykers, a Snøhetta vezetője.

Az épület belsőépítészeti tervei és a két épület kapcsolódásának részlettervei ez év végén várhatóak.

Az építés befejezését 2016-ra tervezik.

képek: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások