hír V4 V4AF Arcasia nyilatkozat Visegrádi Országok Építészeti Alapítványa Kálmán Ernő

„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”


Rajki Diána | 2017. október 9.
     
Az több mint egy évtizede október első hétfőjén ünnepelt Építészet Világnapja nem csupán számos olyan események ad teret, amely a szakma mellett a közvélemény figyelmét az építészetre irányítja.

"Apropót ad annak is, hogy az ezen a területen dolgozó szakemberek az épített örökséggel kapcsolatos felelősségéről, feladatairól és lehetőségeiről is elgondolkodjunk” – mondta el Kálmán Ernő, a Visegrádi Országok Építészeti Alapítványának (V4AF) magyar elnöke.

A szakember szerint az Építészet Világnapjának egyik legaktuálisabb kérdése a műemlékvédelem és a kultúrák békés egymás melletti kölcsönös tiszteletben tartása.

A nyár elején e témában, a frissen felújított Klébelsber-kastélyban lezajlott nemzetközi konferencia után a világ legtöbb építészét tömörítő Arcasia, az Ázsiai Építész Szövetségek Regionális Szervezete és a Visegrádi Négyek Építészeti Alapítványa kerekasztal-beszélgetése után közös nyilatkozatot írt alá ebben a témában.

Kálmán Ernő szerint „Az építészet a különböző kultúrák tükre, a közép-európai országok monarchiabeli egységes arculata Ázsia számára mintaértékű. Ezt a közös értéket Hudec László sanghaji építészeti munkássága reprezentálja, aki 2018-ban lesz 100 éve, hogy a kínai fővárosba érkezett. Fontos, hogy ezt a századfordulós építészeti hagyományt megőrizzük, módszereinket, eredményeinket megmutassuk a világnak.”

A konferencia az évek óta folyó nemzetközi együttműködés fontos eseménye volt, amelyet 2018-ban újabbak követnek majd.
 A mellékelt deklaráció magyar nyelvű fordítása:

Az Arcasia (Ázsiai Építészek Regionális Tanácsa) és a V4AF (Visegrádi országok (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) Építészeti Alapítványa) nyilatkozata az építészeti örökség adaptív újrahasznosításáról Budapesten, 2017. július 1-jén megtartott kerekasztalt követően

Kinyilvánítjuk, hogy a kultúra és a kulturális sokféleség megőrzése a világon minden ember kötelessége. Az örökség megóvása éppen jövőnk szempontjából fontos. Az Arcasia és a V4 Építészeti Alapítvány együttműködésének alapját ez a gondolat képezi. Kinyilvánítjuk, hogy közös célunk és feladatunk az örökségre, valamint az építészeti örökség adaptív újrahasznosítására vonatkozó tudás megosztása és cseréje, többek között az egyetemeink között a tudás megosztása és a tanárképzés céljából megvalósítandó tanár- és diákcsere, illetve kiállítások és workshop-ok szervezése révén. Nemcsak a kortárs építészetet, hanem a régi korok építészetét is tisztelettel kell öveznünk. Az építészeti örökség megítélésében nemcsak az építmény kora és mérete képvisel értéket. Sürgetően szükségesek a tapasztalt építőmesterek, az építészeknek és a mesterembereknek pedig kölcsönösen tanulniuk kell egymástól. Fokoznunk kell a társadalom, a kormányok és a politikusok érzékenységét. Az építészeti örökség értékét, sőt a közösség számára képviselt kereskedelmi értékét is hatékonyan és megfelelően kell kommunikálnunk.

S. M. Jahangir Khan
Az Arcasia elnöke


Kálmán Ernő
A V4AF Tanácsadó Testület tagja

A szerző legújabb cikkei:
15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek – Várépítő 2018
Rekord méretekkel, rekord gyorsasággal, fontos céllal
EQUITONE: az építészeti formálás szerves része
Természetes homlokzatburkolatok középületeken
A homlokzat háromszínű játéka
Szőlőhegyek arany csillogásban
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKROKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: