hír

A Hungexpo-romok elbontásával évtizedes szégyenfolt tűnik el a Városligetből

A Városliget Zrt. közleménye


Csépé | 2016.03.19
Folytatódik a romépületek bontása a Városligetben: a park megújításának alapja, hogy minél hamarabb elbontsák az évtizedek óta a Ligetet csúfító, mára romossá vált épületeket. A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Projektnek köszönhetően a fölösleges épületek elbontásával és a betonfelületek feltörésével emelkedik a zöldfelületek aránya
Az egykori Hungexpo területén folytatott demonstráció akadályozza az évtizedek óta üresen álló, helyenként életveszélyes romépületek eltakarítását és a Városliget átfogó parkrehabilitációját. A fejlesztés célja, hogy a liget ismét a főváros büszkesége lehessen, jelenleg ugyanis méltatlan állapotok uralkodnak 200 éves közparkban.
Szakértői vélemények is alátámasztják: a parkrendezés indokolt, hiszen a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka pedig egyenesen balesetveszélyes. A volt Hungexpo területén a teljes faállományt tomográfos vizsgálatokkal mérték fel: a vizsgálat eredménye alapján 19 fát szükséges növény-egészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni. Az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük minden megmenthető példányt - szám szerint 5 fát - pár napon belül átültetnek. Az egészséges, de nem átültethető fákból 4 db az invazív fajhoz tartozik, így jogszabályi előírások miatt nem átültethető. A többi érintett fa a bontásra kijelölt épületek alapjában, illetve a kerítésbe belenőtt egyed, így átültetésük nem kivitelezhető. A kivágott fákat a jogszabályok által előírt módon, többszörösen pótoljuk.
A Városliget Zrt. a feladatok végrehajtása kapcsán a jogszabályokban meghatározott módon, az előírt eljárásrendet széleskörűen tiszteletben tartva jár el. Az épületek bontása és a területek előkészítése kapcsán semmilyen jogellenes lépést nem tett és nem is fog tenni a jövőben. A Városliget Zrt. a továbbiakban is elkötelezetten dolgozik az elmúlt évtizedek legnagyobb parkfejlesztéséért, és annak magas minőségű kivitelezéséért.

Forrás: Városliget Zrt.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások