hír rendezvény tervezői nap tűzvédelem

Amit a tűzvédelemről az építésznek tudni kell

Építész Tervezői Nap – június 6.; Bara Hotel, Budapest


Csépé | 2013.05.22
Tavaly novemberben ismét változott az OTSZ (változtak a tűztávolságra, a menekülési útvonalra vonatkozó szabályok), de hamarosan felépítésében is új jogszabály készül, a keretszabály mellett irányelvek fognak tartalmazni bizonyos részletszabályokat, ez lesz az OTSZ 5.0, melynek idén várható hatálybalépése.

A tűzvédelmi szakmai nap mottója a tervezői felelősség, amely a tűzvédelmi tervezésben tért hódító mérnöki módszerek alkalmazásával egyre nagyobb szerepet játszik. A tűzvédelmi tervezés korábban kizárólag az előírások tételes betartásán alapult, napjainkban ez egészül ki a jogszabályi előírásoktól eltérő egyedileg tervezett hő- és füstelvezetéssel, kiürítési szimulációval. Emellett a hagyományos tűzvédelmi tervezésben is megfigyelhető a sokféle műszaki megoldás, amelyek az előírásoknak megfelelő értékelése egyre sokrétűbb ismereteket kíván a szakmagyakorlóktól.
A június 6-i Építész Tervezői Napon (a Metszet és a BME Épületszerkezettani Tanszék közös szervezésében, a Bara Hotelben) Wagner Károly tűzoltó alezredes (OKF Tűzvédelmi Főosztály) ismerteti a legfőbb tudnivalókat. A tűzvédelmi tervezés felelősségi kérdései és jövője címmel Dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens tart előadást a témában. A különböző tűzmegelőzési technológiák és építési termékek, anyagok mellett önálló blokk foglalkozik majd a hő- és füstelvezetés kérdéseivel, többek között Szikra Csaba (tudományos munkatárs, BME) mutat be erre mérnöki módszereket. Kulcsár Béla, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar adjunktusa a könnyű térelhatároló szerkezetek tervezésével foglalkozik előadásában, ezzel szintén önálló blokk foglalkozik.
A „Tervezői felelősség a tűzvédelemben” tervezői nap levezető elnökei Dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens és Szikra Csaba tudományos munkatárs lesznek. Jelentkezni itt lehet a (2 kreditpontos) képzésre (Vagy a tervlap.hu-n jobbra a Tervezői Napok 2013 gombra kattintva.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások