sebesp | 2019.05.20

A Zaha Hadid és Patrik Schumacher által tervezett Al Wakrah Stadiont a 2022-es FIFA világbajnokságra építették. Nyitott tetővel és hűtőrendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy egész évben játszhassanak benne.

A 2022-es FIFA-világbajnokság egyik helyszíne lesz a nyolc közül a Hadid tervezte 40 000 férőhelyes stadion. Úgy épült, hogy Katar forró nyári hónapjaiban is használható legyen. Az építményt a múlt héten tesztelték, az Alir Duhail és az Al Sadd közötti Amir Kupa döntője alkalmával.

A Zaha Hadid Architects a Schlaich Bergermann Partner szerkezettervező iroda mérnökeivel együtt dolgozta ki a mozgatható tetőt, mely olyan szövetből készült, amely kifeszíthető, akár egy vitorla, biztosítva a játékosok és a nézők feletti árnyékolást.

A fedés légbefúvókkal és az ülések alatti hűtőfúvókákkal működik, amelyek a hűvös levegőt a stadionba irányítják. A stadionból származó hűvös levegőt lehűtik és visszavezetik a stadionba.

Al Wakrah Stadionnak különleges formát kapott, amely megkülönbözteti a világszerte épülő stadionoktól. A stadion alakja egy fejjel lefelé fordított latin vitorlás absztrakciója. Ezek a hagyományos hajók Al Wakrah kikötőjében ma is láthatók. A tető belső látszó tartószerkezetét úgy tervezték, hogy a hajók formáját tükrözze.

A stadion redőzött tetője és homlokzatai fényes fehér anyagból készülnek, amely a tengeri kagylókat idézi és tovább hangsúlyozza az épület geometriáját.

A tető alatt egy perforált, bronzszínű ornamentikus paraván al takarja a stadion szellőzési rendszerének nyílásait.

"Zahának nagyon tetszene – mondta el Jim Heverin, a Zaha Hadid Architects építésze – Nem igazán volt benne a sportban, de szerette a látványt, szerette a csillogást és kulturálisan szerette azt a tényt, hogy a világának egy része ilyen hatalmas eseményt fog rendezni, és neki is része lesz benne."

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások