díj épületek Év Homlokzata 2018

Baumit Év Homlokzata – Bemutatjuk a díjazottakat


Ware-Nagy Orsolya | 2018.11.17
Az Év Homlokzata pályázat díjátadó gáláján, Budapesten a Várkert Bazár impozáns épületében november 8-án kihirdették az Év Homlokzata 2018 pályázat eredményét.

Immár kilencedik alkalommal írta ki építészek és kivitelezők számára az alapító és fő támogató Baumit, öt kategóriában (családi ház, társasház, középület, energetikai felújítás és műemlék) a pályázatot.  A pályázatra 286 érvényes nevezés érkezett: családi ház kategóriában 77, társasházban 65, középületben 32, energetikai felújításban 77 és műemlék kategóriában 35. 

A pályázat célja, hogy bemutassa és értékelje az elmúlt években készült épületeket és felújításokat és díjazza a kiemelkedői építészi és kivitelezői teljesítményt. A kategória nyerteseit egyenként 1-1 millió forinttal jutalmazták. (Az összeg a pályázatot benyújtó építészt és/vagy kivitelezőt illette meg.)

Illy Gábornak, a Baumit ügyvezetőjének véleménye szerint az Év Homlokzata pályázat abban különbözik a többi építészeti pályázattól, hogy méltó módon díjazza a kiemelkedő minőséget az építész-tervező és a kivitelező munkájában egyaránt. Ezzel igazságos és szükséges egyensúlyba kerül a művészi-mérnöki teljesítmény a technológiai és a kézműves tudással, minőséggel, hiszen egyikük sem tud érvényesülni a másik nélkül.

A beérkezett épületeket a kiírótól független, szakmai zsűri értékelte és közülük választotta ki kategóriánként azt a pályázót, aki az egymillió, illetve közös nevezés esetén az 500-500 ezer forintos díjat elnyerte. A zsűri tagjai voltak: Jánosi János Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára, a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; dr. Tari Gábor egyetemi docens (BME Rajzi és Formaismereti Tanszék, Színdinamika Szakmérnöki Műhely), Vadász Bence Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész és Vidor Győző, a Xella közép-európai igazgatója. A zsűri tagjai először online szavazással választottak ki 5-5 épületet kategóriánként, ami a döntőbe került, majd az ide bejutott 74 pályázat közül személyes válogatáson döntöttek a díjazottakról és a különdíjasokról. A nagyszámú nevezés és az épületek sokfélesége miatt a zsűrinek lehetősége volt különdíjakat is odaítélnie, így 15 pályázó vehetett át elismerő oklevelet.

Az Év Homlokzata 2018 pályázat kategória díjazottjai

Családi ház kategória

  • Épület helye: Dömös
  • Pályázó: Dankó Kristóf építész és DKD Kft., Dankó Dénes kivitelező

Társasház kategória

  • Épület helye: Szeged, Árboc utca
  • Pályázó: Plusz Építő Kft. a díjra jogosult kivitelező
  • Építész: Török Csongor

Középület kategória

  • Épület: Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark Park Gyógynövényház épület
  • Pályázó: Bezso Bau Kft., a díjra jogosult pályázó, aki a homlokzati vakolat-rendszert kivitelezte
  • Építész: Tér és Forma Építész Iroda: Sipos György vezető építész és Zákányi Ildikó építész
  • Generálkivitelező: HungaroSun Kft. 

Energetikai felújítás kategória

  • Épület: Zalaegerszegi Cseperedő Bölcsőde és Petőfi utcai Tagóvoda
  • Pályázó: Szabau Invest Kft., a díjra jogosult, a homlokzat felújítást végző kivitelező
  • Építész: Zala Art Építésziroda Kft., Czigány Kató

Műemlék kategória

  • Épület: Budajenő Műemlék Magtár
  • Pályázó: Csóka Balázs, a díjra jogosult építész
  • Kivitelező: Maros 35 Bt. 

Közönségszavazás

A pályázat keretében, a családi házak körében online közönségszavazást is meghirdettek, melynek nyertese Év Homlokzata plakettet vehetett át a díjátadón. Épület helye: Budapest XVII. Pályázó: Casa Nostra Bau Kft. Építész: Cseh Eszter

Baumit ügyvezetői különdíj

A pályázat alapítójának ügyvezetője, Illy Gábor 500-500 ezer forinttal járó Baumit ügyvezetői különdíjat adott át két épület pályázójának:

1. Épület: Boldogfalvi Farkas család kápolnája és temetkezési helye, Bagod

  •  Pályázó: Végh és Tuboly Kft. a díjra jogosult kivitelező

2. Épület: Apor Vilmos Katolikus Főiskola Budapesti Campusa

  • Pályázó: Jahoda és Páricsy Építésziroda Kft., a díjra jogosult építész
  • Kivitelező: FerroÉp Zrt.

Zsűri különdíjak

Az Év Homlokzata 2018 pályázat zsűrije 15 épület pályázóját jelölt különdíjra, melyek megtekinthetők a www.evhomlokzata.hu oldalon a Pályázatok menüpontban.

A Baumitról

A Baumit az osztrák Schmid Industrie Holding (SIH) tagja, amely Európában és Kinában 118 vállalattal van jelen, közel 6 ezer munkatársat foglalkoztat. A Baumit márka fő termékcsoportjai: hőszigetelő rendszerek, színes vakolatok és homlokzatfestékek, aljzatképző és hidegburkolati ragasztó rendszerek, homlokzati és beltéri felújító rendszerek, beltéri vakolatok, glettek és festékek gyártása és forgalmazása. 

A Baumit első külföldi leányvállalata 1990-ben Magyarországon alakult meg és az mára a magyar piac meghatározó építőanyag gyártójává vált. A Baumit Kft. négy gyárat üzemeltet Magyarországon: Alsózsolcán, Dorogon, Pásztón és Visontán, cégközpontja Dorogon található. A Baumit Kft. 2017-os árbevétele 20,2 milliárd forint volt, és éves átlagban 209 munkatársat foglalkoztatott. A magyar vállalat az elmúlt években társadalmi felelősségvállalási programjának keretében többek közt műemlék épületek renoválását, oktatási intézmények felújítását támogatta, valamint alapítója és fő támogatója az Év Homlokzata építészeti pályázatnak. 

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások