Mizsei Anett | 2019.08.31

A kézdivásárhelyi CsomóPont és Kreakids Stúdió által szervezett NOISE alkotótábor tavaly, 2018-ban Olasztelekre látogatott el, hogy együtt gondolkodva, építve, alkotva minél nagyobb "zajt csapjon" és felhívja a figyelmet a falu identitására.

Az olaszteleki tábor hatvan fiatal résztvevőjének elsődleges célja a falu értékeinek felszínre hozatala volt, illetve arra törekedtek, hogy ezeket az értékeket minél messzebbre elhallatszó zaj kíséretében (a noise ugyanis zajt jelent), képletesen életre keltsék, és a világgal tudassák, hogy e kicsi székely falunak is van szellemisége, hogy a faluban még imitt-amott fellelhető apró székely szimbólumok akár önálló életre is kelhetnek, és a már letűntnek mondható idők jeleinek igenis van helyük a 21. században is.

KAPU
Az építész műhely, a falu karakterének megismerése után egy a helyi identitáshoz kapcsolódó építészeti motívumban vélte felfedezni idei feladatának fő inspirációs forrását. A modularitás és mobilitás eszközeivel a kapu motívum átértelmezése és annak sorolása teljesen más kontextusba helyezi azt eredeti rendeltetésétől függetlenül. Így a kapuból akár térlefedés, pihenőstég, patakparti megfigyelőhely is lehet. Munkánk egyszerű, takarékos és gyorsan alakítható, csak fát és szögeket használtunk elkészítéséhez. A kapu Székelyföldön a bizalom a közösség és a munka szimbóluma. A kapu nem ajtó, az ajtón nem fér be a lovaskocsi, a terménnyel, nem fér be a tűzifa s a násznép sem. Egy falusi kapu sok mindenre megtaníthat minket ami városias létünkből fakadóan egyre jobban elveszik mindennapjainkból. Ez az installáció ennek a szellemiségnek kíván egyfajta elvont mementója lenni.

WORKSHOPVEZETŐ: Levente Gyulai, Erőss Sándor, Fülöp József, Gál Zoltán, Kovacs Apor, Kovács Hunor László

ALKOTÓK: Hodor Levente, Datki Dávid, Datki Dániel, Ádám Tóth, Bajcsi Péter, Tamás Benedek, Bot Hunor, Koppány Veress, Dani Demeter, Gáspár Tóbiás, Szebeni Szabó Ábris, Kanabé Áron

FOTÓ: Kovacs Apor, Vörös Ábel Etele, Gál Zoltán, Mathe Zoltan, Kovács Hunor László

forrás: Csomópont

A tábor videóanyagai elérhetők itt:

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások