sebesp | 2019.06.11

Elkezdik a velencei Szent Márk téren álló Procuratie Vecchie, a Generali történelmi székháza 500 éves épületének felújítását.

A helyi önkormányzatok jóváhagyását követően a projekt indításra kész. Az épület nagy része 500 éves története során először lesz látogatható a nagyközönség számára. Mint David Chipperfield legtöbb hasonló helyreállítása esetében, a projektet nem egyetlen fogalom vagy építészeti gesztus határozza majd meg, hanem átgondolt beavatkozások sorozatán keresztül fogalmazódik meg a végeredmény.

A David Chipperfield világhírű brit építész irányításával megújuló épület terveit Luigi Brugnaro velencei polgármester és Philippe Donnet, a biztosítótársaság vezetője mutatta be a sajtónak. A Generalinak az 1800-as évek közepétől a történelmi épületben működik a központja, melynek 16 ezer négyzetméternyi területét renoválálják.

Általánosságban elmondható, hogy a helyreállítás újraegyesíti a Procuratie Vecchie (Régi Prokurátus) belső tereit, áttekinthetővé teszi az épületet. A David Chipperfield Architects által tervezett beavatkozások közé tartozik az első és a második emelet helyreállítása, az épület hozzáférhetőségének és használhatóságának új lépcsők beépítése révén történő újragondolása, továbbá a harmadik emeleten kialakítandó megújított központi bejárat, amely megközelítést biztosít az épület és az emelt belső udvarok számára.

A Szent Márk tér északi oldalán álló épület megvalósítását Sebastiano Ziani dózse rendelte el 1172-től 1204-ig közhivatalok számára. Az épület három tömbből áll, melyek Jacopo Sansovino tervezte homlokzatát oszlopos árkádok díszítik. 

A beavatkozás magában foglalja a szomszédos királyi kertek (Giardini Reali) helyreállítását is, amelyeket a Venice Gardens Foundation a Generali társasággal együttműködve végez. A projekt ezen része arra törekszik, hogy a Piazza San Marco közvetlen gyalogos kapcsolatát helyreállítsa a kertekhez.

Forrás: Designboom

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások