cikk

Egyre többen vesznek fel lakáscélra személyi kölcsönt

HIRDETÉS


AdVe | 2019.04.18

[HIRDETÉS] Manapság az átlagembernek igen nehéz dolga van, ha önerőből szeretne ingatlant vásárolni. Míg korábban óva intettek a kölcsönöktől mindenkit a szakemberek, ma már változni látszik a helyzet.

Mostanában Magyarország lakosságának egyre nagyobb százaléka folyamodik lakáscélú hitelhez, hiszen az elemzések szerint napjainkban igen kedvező szolgáltatásokat kínálnak a hitelintézetek.

A hitelfelvétel önmagában is sokkal gyakoribb és nagyobb mértékű, mint korábban: 2018-ban a felvett kölcsönök csaknem háromnegyedét ingatlanba fektették az állampolgárok. A statisztikák szerint valamivel kevesebb, mint 160 ezer lakásvásárlást bonyolítottak le tavaly, ennek pedig megközelítőleg felét a hitelezésnek köszönhetően tudták megvalósítani a felek.

A pénzügyi szakemberek szerint ez a látványos tendencianövekedés legnagyobb részben a fix törlesztőrészletek hatására alakult, alakul ki. Az állandóság és a kiszámíthatóság ugyanis mindennél fontosabbnak látszik az ügyfelek körében. Ezt a népszerűséget legjobban az mutatja, hogy az elmúlt évben az új lakáshitelek összege több mint 30%-kos növekedést jelez, a személyi kölcsönök esetében viszont még ennél is nagyobb mértékű bővülés tapasztalható.

A felmérések és a pénzügyi elemzők véleménye szerint nemzetközi viszonylatban korántsem számít a magyar lakosság magasan eladósodottnak. A szakértők szerint napjainkban vannak hosszú idő óta a legkedvezőbb hitelfeltételek, hiszen nem csak kiszámíthatóak a törlesztőrészletek, de igen alacsony kamattal kell számolniuk azoknak, akik lakáscélra szeretnének hitelt igényelni. Szintén a lakáshitelek mellett szól az is, hogy több mint 80%-uk jó néhány évre fix törlesztésű konstrukcióval bír – ezzel is biztosítva a hitelfelvevőket a biztonságos hiteligénylési- és felvételi körülményekről.

A devizahitelek korábban igen nagy problémákat okoztak országos szinten – számos ügyfél rengeteget veszített az üzleten, így nem csoda, hogy általános lett a bizonytalanság a polgárok körében. Ezt szándékozta kiküszöbölni a Magyar Nemzeti Bank, amikor 2017-ben bevezetett egy minősítési rendszert, mely a fogyasztóbarát lakáshiteleket vizsgálja. Így a rendszer által minősített pénzügyi termékek nemcsak fix törlesztőrészletet biztosítanak a hiteligénylőnek, de az ügyintézési folyamat – az elbírálás és a folyósítás – is jóval gyorsabbá vált. Napjainkban az a legjellemzőbb, hogy egy ilyen típusú kölcsönnél az ügyfél csaknem 12 millió forint kölcsönt vesz fel, átlagosan 17 évre.

Az új lakáscélú kölcsön azért biztonságosabb a korábbi hiteleknél a hitelszakértők szerint, mert az adósságfék szabályai miatt bizonyos korlátozások lépnek életbe, melyek igazodnak a megvásárolni kívánt ingatlan értékéhez és az ügyfél jövedelméhez is. A szakemberek úgy nyilatkoznak, hogy ezzel a konstrukcióval nem történhet meg még egyszer Magyarországon az, ami már egyszer megtörtént a 2008-as pénzügyi válság során. A jelenlegi hitelek garantálják az ügyfél biztonságát, és csak olyan eladósodást tesznek lehetővé, ami nem sérti az ügyfél érdekeit.

Az elemzők szerint éppen ezért fordulhatott elő az 2018-ban és 2019-ben, hogy egyre többen vesznek fel lakáscélra személyi kölcsönt, mert napjainkban ez kínálja a legtöbb hitelintézet által a legkedvezőbb hitelkonstrukciót.

(X)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások