pályázat épületek

Kihirdették az Év Homlokzata 2023 pályázat nyerteseit


AdVe | 2023.11.17

November 16-án immár tizenegyedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2023 pályázat győzteseit. A zsűri középület kategóriában a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola bővítését, műemlék kategóriában a martonvásári Kiskastély rehabilitációját ítélte a legjobbnak.

A családi ház, társasház, középület, energetikai felújítás, valamint műemlék felújítás kategóriákat felsorakoztató Év Homlokzata pályázat az idei évben tizenegyedik alkalommal mutathatott be kiemelkedő pályaműveket. A novemberi díjátadó során az egyes kategóriák legjobbjai egyenként egymillió forint támogatásban részesültek. Hazánk egyik legrangosabb építészeti megmérettetésére öt kategóriában, összesen 142 pályázat érkezett, melyek mindegyikében az építészek és kivitelezők az új vagy újonnan felújított homlokzat kialakításához Baumit termékeket használtak.

Középület kategóriában az A+ Építész Stúdió Kft. – Tamás Anna Mária DLA, Kovács-Andor Krisztián DLA, Engert Andrea és Bánfalvi Zoltán – építészcsapata, valamint a Kipszer FT Zrt. munkáját dicséri a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola, amely épületegyüttes jelentős értékekkel bíró, heterogén tömböt alkot Visegrád történelmi belvárosának szívében. Részei közt megtalálható egy 18. századi templom és a ’80-as évek elején Makovecz Imre által tervezett tornacsarnok. Állt itt egy korábbi bővítmény is, amit elbontottak. Egy szűkös területen kellett az építészeknek összefésülni a régi épületet az új szárnnyal, egy mai modern épülettel úgy, hogy az eredmény a középkori hangulat megidézése legyen, hiszen a város mottója: „Visegrád az élő középkor városa”. Máté Klára zsűritag a pályázat méltatásakor kiemelte, hogy „Igazi építészeti kihívást jelentett a tervezőknek az 1220 négyzetméternyi tervezési program elhelyezése. Az iskola sűrűn beépített telkén, a régészeti emlékekben gazdag, műemléki környezetben egyértelmű szándék volt a középkori hangulat megidézése.” Az iskola homlokzata azért is különleges, mert a Baumit CreativTop modellező vékonyvakolatát használták, mellyel különleges struktúrák érhetők el. A kategóriában három különdíj is született, így külön elismerésben részesült a dévaványai Állattartó épületkomplexum, a Pasaréti Közösségi Ház, valamint a Budaörsi Latinovits Színház díszletraktára és műhelyháza is.

A műemlék kategória szintén számos izgalmas pályamunkát sorakoztatott fel, amelyek közül kiemelkedett az SHS-Építő Tervező és Kivitelező Kft. kivitelezésével megvalósult és a 3H Mérnöki Iroda Kft. – Pálinkás István – által megálmodott martonvásári Kiskastély felújítása. A kastélyegyüttes elmúlt években történt rehabilitációja során ez az épület is megújult, sőt a vele egybeépített új látogatóközpont, a fogadóépülettel új funkciót is kapott. Rendezvényhelyszín és kiállítóterem működik benne, mely az Agroverzum Tudományos Élményközpont része. A felújítás során a homlokzat hibáit szakszerűen kijavították és Baumit SilikatTop vékonyvakolattal újra vakolták törtfehér színben. Vidor Győző értékelése során kiemelte, hogy „Műemlékek esetében a zsűri tervezői oldalról az eredeti koncepcióhoz való hűséget, a színek használatát, illetve kivitelezői oldalról az elvégzett munka minőségét vizsgálja, figyeli. A martonvásári Kiskastély mindkét szempontból kiválóan sikerült.” A kategóriában különdíjat érdemelt továbbá a bolhási Tallián-kúria, a kiszombori Rónay-sírkert, valamint a pécsi August Senoa – Horvát Klub, Multimédiás központ.

 

További információ: evhomlokzata.baumit.hu 

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások