hír épületek cikk Metró Párizs

Elment a metró, üres az állomás…


sebesp | 2014.02.16
Mit kezdjünk egy üres metróállomással, ha óvóhelyre és gombaneveldére éppen nincs igény? A párizsiaknak van néhány ötletük.

Párizsban akad néhány metróállomás, amelyikre többé már nem jön újabb szerelvény, sőt olyan is előfordul, ahova soha meg sem érkezett. Nathalie Kosciusko-Morizet, a közelgő főpolgármester választás egyik jelöltje azzal az ötlettel állt elő, hogy be kellene vonni a francia főváros vérkeringésébe ezeket a földalatti helyeket. Felkérte Manal Rachdi-t az Oxo Architects-től és Nicolas Laisné-t a Laisné Associés-től, hogy dolgozzanak ki különböző lehetőségeket a hasznosításra.

Az ötletbörze eredménye néhány látványterv, melyek uszodaként, étteremként, kiállító teremként, földalatti parkként, éjszakai klubként, vagy akár színházként vizionálják az Bastille közeli 1939-ben bezárt Arsenal állomást.

Bár a párizsi metróhálózatot üzemeltető RATP szakértője szerint a látványtervek szerinti újrahasznosítás meglehetősen bonyodalmas lenne, a választás hevében izzó politikust ez aligha zavarja, szívesen megtáncoltatná a franciákat az egyik alagútban.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások