sebesp | 2021.02.26

A Moxon Architects a világ zajától távol, a Skót-felföldön, nemzeti parkban építette meg műtermét.

A brit Moxon Architects építésziroda új munkahelye a Cairngormsi Nemzeti Park területén található, egy volt kőbánya területét foglalja el, amelyet az utóbbi időkben sittlerakóként használtak. 

Ben Addy, az iroda alapítója meglátta a lehetőségét, hogy ezt a kihasználatlan helyet olyan épületté alakítsák át, amely kiegészíti a természeti tájat, és a festői kilátásokat is kihasználja. A Quarry Studios egyszerű anyagokból – helyi eredetű fából, monolit betonból és kőből készült falakból – épült, és nagy ablakai a tájra néznek.

"Egy barnamezős telek lenyűgöző kilátással és gyönyörű őserdőkkel körül véve. Ezen túlmenően a domborzat rendkívül mozgalmas volt, jellegzetes, tál formájú gödörrel, amelyet a talajba vágtak, mégis tökéletesen egyenletes hozzáférése van a nyilvános gyalogút és autóút felé. Ideális helyszínnek tűnt egy eldugott, és mégis jól hozzáférhető munkahely számára." – mondta az iroda alapítója.

A Moxon Architectsnek eredetileg csak Londonban volt székhelye, de 2012-ben Skóciában létrehoztak egy második stúdiót. Ez kezdetben csak "szatelit" irodaként működött, de az idő múlásával olyan nagyra nőtt, mint a londoni iroda. A skót csapatnak ez az új bázisa 25 főnek biztosít munkahelyet, valamint egy kávézót, ahol együtt ebédelhetnek, és a nyilvánosság számára is nyitva áll. A kétféle tevékenység két különálló, egyszintes épületben zajlik.

Az épület hibrid acél- és favázzal készültl, faburkolatú falakkal és egy irányban lejtő fémlemez tetőkkel, melyeket öntött betonkémények merevítenek. 

A két épülethez fedett oszlopsor kapcsolódik, megszakítva az egyébként egyenes vonalú alaprajzokat, a külső közlekedők háttere egymásba fonódó fenyőgerendák borította fal, amelyek az épületek belsejében folytatódnak, és ülőelemekkel egészülnek ki.

A felső bevilágító ablakokon beszűrődik az északi fény a munkaterületre, és a teret vizuálisan egy tetőterasszal kötik össze.

A hosszú élettartamra, a tartósságra és az energiafogyasztásra helyezve a hangsúlyt, az épület burkolata kiemelkedően hőszigetelt, a fűtést és melegvizet talajhőszivattyú biztosítja.

Képek: moxonarchitects.com / Timothy Soar

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások