MagócsiAnikó | 2021.04.14

A városokban a vízpart közeli területek Európa-szerte az egyik legkiemelkedőbb lokációnak számítanak a lakóépületi projektek tervezése során. A jó levegő, a tágas zöldterületek és a sport, rekreációs lehetőségek páratlan lehetőségeket kínálnak a fejlesztőknek és az itt lakóknak egyaránt.

Hogy miként válnak az egykor hasznosítatlan területek vagy ipari és kikötői részek 21. századi lakóövezetté, azt a kontinens kiemelkedő fejlesztései mutatják. 

A vízparti életvitel a történelem összes korszakában megjelenik, folyók- és tengerpartok a városszervező erő mellett a kereskedelem kialakulásában is nagy szerepet játszottak: a vízi úton történő szállítás a mai napig a szállítmányozás és a gazdaság gerincét képezi. A vízközeli nagyvárosokban az ipari fejlődés során újabbnál újabb kikötőket létesítettek, azonban a partok egyre inkább kedvelté váltak a lakosok számára is. Bár sok part menti város esetében kiemelkedő szerepet játszik a kikötő, egyre több vízparti zóna válik lakó- vagy üzleti övezetté is. Európa-szerte több nagyváros vízparti területei indultak rohamos fejlődésnek az ezredforduló környékén a minőségi élettér kialakításának jegyében. Új városrészek jelentek meg, amelyek rendkívüli lehetőségeket kínálnak nem csak lakóik, hanem befektetőik számára is.

Európa nyugati országaiban már az 1980-as években megkezdődtek azok a városfejlesztési projektek, amelyeknél megjelennek a vízparti területek fejlesztésének irányvonalai. A városlakók egyre inkább a természetközeli, de mégis városi életteret keresik, ami infrastruktúráját tekintve is kiemelkedő lehetőségeket biztosít. A szűk és sokszor élővilágát tekintve szerény belvárosi utcákkal ellentétben a víz közelsége tágabb térérzetet és magas biodiverzitást kínál a városi emberek számára.

A koppenhágai Ørestad városrészben helyezkedik el a 8 Tallet társasház, melynek egyik különlegessége, hogy kialakításának köszönhetően a teraszos kertek mentén, az utcaszintről egészen a tizedik emeletig fel lehet jutni biciklivel. Ez a környék, bár közel van Koppenhága belvárosához, mégis csak a 90-es években kezdett el beépülni, mert korábban katonai gyakorlótérként használták. Az épületegyüttest Bjarke Ingels tervezte, a nevét pedig formájáról kapta, ami felülnézetből egy nyolcas alakot ad ki. A 11 emeletnyi, 61 ezer m2 területen nemcsak lakóingatlanok, hanem kiskereskedelmi egységek és irodák is helyet kaptak. A számos díjat elnyerő projektet 2010-ben adták át.

A Havel mellékfolyója a Spree mellett található a két épületből álló berlini Wave lakópark. A 16000 m2-es beruházást 2016-ban kezdték el építeni és 2019-ben adták át. A tervezésért a GRAFT építésziroda felelt, a beruházó a Bauwerk Capital volt. Az épületegyüttes a folyótól alig néhány méternyire helyezkedik el. A lakások nagy része a vízre néző erkéllyel rendelkezik, fokozva a folyó közelségének élményét. Az épületek különlegessége, hogy kiváló kilátás nyílik a Jonathan Borofsky által tervezett Molecule Man szoborra.

Szintén a Spree folyó szomszédságában, a Mitte városrészhez közel eső részen épül Berlin másik vízparti beruházása a Riverside Square. Ahogy a neve is mutatja, az épület alaprajza négyzet alakú, akik pedig ezt az egyszerű formát megálmodták Thomas Müller és Ivan Reimann volt. Öt emeleten összesen 49 db 2-5 szobás lakás készül el, az életminőséget tetőterasz is fokozza. Az itt élőket csupán egy part menti promenád választja majd el a víztől, vagyis a kilátás is a folyóra fog nyílni. A tervek szerint a lakók már idén beköltözhetnek.

A Temzétől néhány méternyire a Greenwich félszigeten, London egyik legfontosabb városfejlesztési területén helyezkedik el a No. 5 Upper Riverside. A belvároshoz közel eső lokáció, a Temze és a város közelsége miatt népszerű környék beépítése a 90-es években kezdődött. A lokáció értékét az észak-greenwichi metróállomás átadása tovább növelte. Az Upper Riverside már négy korábbi épülettel is gazdagította a területet, de a No. 5 az eddigi legmagasabb és egyben befejező darabja a Skidmore, Owings & Merrill által megálmodott ingatlanegyüttesnek. A 30 emeletes társasházban 191 lakás és számos kényelmi funkció található: moziterem, úszómedence, konditerem, és mindezek mellett még állatbarát is. A 1,5 millió £-os projekt beruházója a Knight Dragon vállalat volt, az épületet 2020 elején adták át.

Budapesten is egyre népszerűbbek a vízparti lakónegyedek. A 13. kerületben a Duna mentén elhelyezkedő Vizafogó városrészben, a Foka-öböl közelében épül a Duna Terasz Grande lakóprojekt a Duna Terasz Lakónegyed részeként. A beruházás keretében 9 emeleten 790 lakás fog megépülni két különálló telken, két épületben. Az ide költözők egyszerre élvezhetik majd a Duna-part nyújtotta zöldövezet csendes, jó levegőjű atmoszféráját és a belváros, a Duna Plaza, az M3-as metró és Váci úti irodafolyosó közelségét. Az épületek tervezői a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport által megbízott Óbuda Építész Stúdió és Vadász Építész Stúdió voltak. A lakópark számos közösségi, okos és zöld megoldással operál majd, mint például a zöld tetőteraszok, játszóterek, okospadok a kertekben és a hőszivattyús rendszerrel kombinált hűtés-fűtés, amely a házak zéró emissziós kibocsátását eredményezi. A Duna közelsége hajódokkolási lehetőséget is biztosít a közelben. Az ingatlanfejlesztőnek ez már a harmadik beruházása a környéken. A lakások értékesítése idén januárban kezdődött, az átadásra várhatóan 2023 tavaszán kerül sor.

(forrás: sajtóanyag)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások