pestimonika | 2011.11.07
A BME Színdinamika Szakmérnöki Műhely kiállítása 2011 október 8-tól november 5-ig volt megtekinthető Salgótarjánban a Nógrádi Történeti Múzeumban.
A kiállítás mögött álló - a Műszaki Egyetem Rajzi és Formaismereti Tanszékén működő - szellemi műhely sok évtizedes múltra tekinthet vissza. A színdinamika tudományát országos szinten is vezető helyen oktató képzés tematikájában ott van a színharmónia kutatás, az épített környezet színproblémáinak történelmi és kortárs szintű tanulmányozása egyaránt. Most viszont tisztán festészeti anyagot láthatunk Tari Gábor festőművész összeállításában, aki 10 év legtehetségesebb hallgatóinak és a képzés művésztanárainak munkáit rendezte kiállítássá. Az anyagban a hazai kortárs paletta több olyan kiemelkedő személyiségét is megtalálhatjuk, akik valamikor hallgatói voltak a Színdinamika óráknak. A mesterek közül Konok Tamás Kossuth –díjas festőművész három képe ad igazi rangot az anyagnak, de Balázs Miklós mozaikművész és Tari Gábor munkáival is találkozhatunk országos tárlatokon –hasonlóképpen az egykori hallgatók közül Kis Sándor Lajos, Paizs Péter, Pozner Gábor és Bakucz András munkáihoz. A kiállítás szellemiségét nem egy akadémikus rajziskolai képzés jellemzi, Tari Gábor a formával, a vizuális nyelv személyre szabott változataival a modern absztrakt művészet tanítható elemeit veszi célba. Az építészeti látásmód sokszor tetten érhető, van olyan alkotó, akit kifejezetten az építészeti alaprajzok, metszetek inspirálnak –pl. Bakucz András, de a geometrikus formáktól való organikus irányba történő elmozdulás is jelentheti az önkifelezés megújulását a szintén építész Bogár Tamásnál. Szűcs Orsolya magyar népművészetből kiinduló festménysorozata is példa értékű, a népzene újbóli térhódításához hasonlót a kortárs zenei műfajok mellett a képzőművészetben sajnos csak ritkán találunk…A kiállítás majdnem egyetlen figurativitást is sugalló anyaga a képzést vezető Tari Gáboré, de nála is megfigyelhető a mozgás és a térélmény tudatos szerkesztettsége, mely árulkodik sokéves építészet-oktató tevékenységéről, ami meghatározza képeinek az architektúráját. A megformálódás határán megjelenő alakjai ráfeszülnek a képkeretre és akaratukon kívüli mozgásformákba merevednek – erős metafizikus felhanggal kifejezve a sorsszerűséget…
A BME Színdinamika Szakmérnöki Műhely minden félévben indít kurzusokat, legközelebb 2012. február 1-től. Várják a vizuális művészetek minden műfaja iránt érdeklődőket, szívesen látnak építészeket, környezet- és tárgykultúrával, grafikai tervezéssel, oktatással és természetesen önálló alkotó tevékenységgel foglalkozó művészeket is, amennyiben szeretnének a színek világának legújabb tudományos eredményeivel is megismerkedni.
(Elérhetőség: dr. Tari Gábor, BME Rajzi és Formaismereti Tanszék, tel.: 06302279659, 463 3048)
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások