hír rendezvény tájépítészet történeti kertek

Idén is „Légy ott a kertben!”

Május 31. és június 2. között rendezik meg a történeti kertek hétvégéjét


pestimonika | 2024.05.08

Május 20-ig várják a jelentkezését azoknak a történeti kerteknek, kastélyparkoknak, arborétumoknak, amelyek részt kívánnak venni a 2018 óta hazánkban minden évben megrendezett „Légy ott a kertben!” hétvége ez évi programsorozatában.

Idén május 31. és június 2. között rendezik meg a „Légy ott a kertben!” eseménysorozatot. Történeti kertek, kastélyparkok, arborétumok, illetve gyűjteményes kertek nyitják meg kapuikat az érdeklődő közönség előtt annak érdekében, hogy ingyenesen megtekinthessék, és szakmai vezetés mellett jobban megismerhessék közös kertépítészeti örökségünket.

Az Európai Kulturális Örökség Információs Hálózata (HEREIN) 2015-ben indította el a „HEREIN in Garden” elnevezésű alprojektjét azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet kertörökségünk megóvásának fontosságára.

Magyarország 2018 óta vesz részt a francia Kulturális Minisztérium által 2003-tól minden év júniusának első hétvégéjén megrendezett "Rendez-vous aux Jardins" kezdeményezésben, amelynek célja a történeti parkok mellett a magántulajdonban lévő kertek kertörökségének szélesebb közönséggel való megismertetése. A 2018-as Kulturális Örökség Európai Éve alkalmából a francia kezdeményezés kibővült, a következő évben már 23 európai ország csatlakozott hozzá. Hazánk „Történeti kertek, kastélyparkok napja”, majd 2021 óta „Légy ott a kertben!” cím alatt vesz részt az európai rendezvénysorozatban.

Az eseménysorozat idén az „Öt érzék a kertben ” tematika köré épül, középpontba állítva a kertekkel, parkokkal való fizikai kapcsolatunkat. A kert minden érzékszervünkre hat, akár a madárdalt vagy a levelek susogását, a méhek rajzását, a szökőkút csobogását hallgatjuk, akár a növények színeit csodáljuk, vagy a virágok illatát, a fák érintését érezzük.

A rendezvénysorozat hagyományosan három napból áll: pénteken elsősorban fiatalok számára a témához kapcsolódó ismeretterjesztő foglalkozások, míg szombaton és vasárnap a szélesebb közönségnek szóló, különböző tematikus programok – például vezetett kertlátogatások, parkbemutatás, gyerekfoglalkozások, családi programok, koncertek – zajlanak, de a helyszínek akár egy napra is bekapcsolódhatnak az eseménysorozatba. A kezdeményezés alapvetően az ingyenes belépés biztosítását ösztönzi a hétvége során, azonban indokolt esetben az egyes kiegészítő programok jegyváltáshoz köthetők.

Azok a történeti kertek, kastélyparkok, arborétumok, amelyek részt kívánnak venni a rendezvénysorozaton, 2024. május 20-ig jelentkezhetnek a herein@ekm.gov.hu e-mail címen, a kert vagy park, illetve a tervezett program rövid bemutatásával és egy szerkeszthető, jó minőségű, nyilvános felületen felhasználható fotóval. A jelentkezést követően a helyszínek egy egységes arculati elemeket tartalmazó kommunikációs anyagot is kapnak.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások