exkluzív cikk eecfa építési piac kelet-európai építési piac

Kelet-Európa építési piaca 2021-ig

EECFA előrejelzés 2019 Nyár II.


buildecon | 2019.07.11

Az EECFA – nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, mely a helyi kutatóintézetek, az alapító-kutató központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító ELTINGA együttműködése – június 24-én adta ki a 2019-es nyári EECFA előrejelző tanulmányait. Az EECFA kelet-európai építési piacaival ebben a cikkben foglalkozunk.

Az EECFA kelet-európai országai teljesen más képet mutatnak, mint a Balkán; ennek a régiónak a kumulált növekedése 2019-2021 között várhatóan -1% lesz. Törökország építési piaca, mely épp olyan bajban van, mint amilyennek azt korábban előrejeleztük, lehúzza az egész régió teljesítményét. Országszinten csak Törökország fog várhatóan kumulált negatív növekedést produkálni 2021-ig, míg az orosz építési piacra vonatkozó előrejelzés mérsékelten pozitív. Ugyanakkor, Ukrajna érheti majd el a legmagasabb növekedést. 2021-ig mindhárom országban a mélyépítés várhatóan jobban fog majd teljesíteni mint a magasépítés (illetve Törökország esetében kevésbé rosszul).

Oroszország építési teljesítménye 2018-ban – az építési statisztika részleges felülvizsgálatának és a FIFA Világbajnokság nagy infrastrukturális projektjei befejezésének köszönhetően – a vártnál nagyobb növekedést ért el. 2019-ben azonban e két növekedési tényező eltűnésével az építési teljesítmény várhatóan közel nulla lesz. A 2020-2021-es előrejelzés optimistább (mintegy 3% évente), mivel a gazdasági növekedés várhatóan felgyorsul majd, és az iparnak nyújtott állami finanszírozás is valószínűleg lendületet fog adni. A legtöbb állami finanszírozást az új út- és vasútépítési projektek, az energia infrastruktúra és lakóingatlan-fejlesztők kapják majd.

2018 augusztusában Törökország gazdaságát a líra leértékelődése rázta meg, amely számos ágazatot sújtott, köztük az építőipart is. Az építési engedélyt kapott épületek alapterülete jelentős mértékben csökkent tavaly 2017-hez képest, míg a befejezett épületek alapterülete még növekedést mutatott. Ez a tendencia eddig 2019-ben is folytatódott. Emellett az év első öt hónapjában már 20%-kal estek a lakásértékesítések, valamint a reál lakásárak is csökkentek. Az építőanyag-termelés egy év alatt több mint 20%-kal csökkent 2019 májusáig. Az építőipari cégek nemcsak a magasépítési részpiacon kerültek nehéz helyzetbe. A mélyépítés szereplőinek is csökkentek a megrendelései a 2018. októberi elnöki rendelet miatt, mely szerint a kiemelt projektek kívételével nem lehet új tendereket kiírni. Ráadásul, a központi és helyi önkormányzatok projektekre fordítható költségvetése idén kevesebb, mint tavaly. Ilyen körülmények között az építőipar fellendülése csak 2021-ben kezdődhet.

 Minden feltétel adott az ukrán építőipar jövőbeni fenntartható növekedéséhez: az EECFA előrejelzése szerint közel 7%-os növekedés lehet idén, míg 2020-ban 4%-kal nőhet az építési piac, 2021-ben pedig további 7%-kal. Pozitív tendencia az iparág szisztematikus állami támogatása, az átláthatóbb és világosabb játékszabályok az építési piacon, az engedélyezés egyszerűsödése és a hatékony beruházási támogatás, különösen a mélyépítésben. Azonban az építőipart és a gazdaság egészét is visszafogja a finanszírozás hiánya. A lakásépítés enyhe csökkenését várhatóan ellensúlyozza majd a nem lakásépítés és a mélyépítés növekedése.

Adatok forrása: EECFA Construction Forecast Report 2019 Summer
Mintatanulmány és teljes tanulmány megvásárlása: www.eecfa.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások