buildecon | 2019.07.02

A 2019-es nyári EECFA előrejelző tanulmányok 2021-ig 2019. június 24.-én kerültek kiadásra. Az EECFA délkelet európai építési piacaira vonatkozó legfontosabb megállapításokat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

A jó évek várhatóan folytatódnak majd az EECFA kelet- és nyugat-balkáni országainak építési piacain. A régió egészére vonatkozóan 2019-2021-ben összesen mintegy 15%-os növekedés várható. Az éves növekedési ütem azonban várhatóan az előrejelzési horizonton fokozatosan lassul majd. A következő időszakban Románia kivételével minden országban a mélyépítés valószínűleg jobban fog teljesíteni mint a magasépítés.

Bulgária építési teljesítménye várhatóan továbbra is növekedési pályán marad majd; mind a magasépítés, mind a mélyépítés tovább bővül. A lakásépítés vonzó befektetés marad a növekvő jövedelmezőség miatt, illetve a rendelkezésre álló jövedelem pozitív változása és az alacsony kamatlábak miatt. A nem-lakásépítés növekedését az irodai szegmens gyorsulása és a feldolgozóipar és raktár szegmens stabil teljesítménye támasztja alá. A mélyépítést várhatóan az útépítés és közüzemi építések hajtják majd, miközben a vasútépítés nagyprojektjei nehezen indulnak el. Az építési teljesítmény várhatóan 2019-ben 5%-kal, 2020-ban pedig 4%-kal fog bővülni. 2021-ben az EU 2014–2020-as időszak vége miatt további lendületet várnak az EECFA kutatói (+7%).

A horvát építőipar válaszúthoz ért: azon ágazatok melyek eddig erős növekedést mutattak, hamarosan le fognak lassulni, míg azok amelyek kevésbé növekedtek eddig, kiveszik majd részüket a növekedésből. Az ország más értelemben is válaszúthoz ért, az öregedő népesség, a folytatódó kivándorlás, az emelkedő építési költségek és a fokozott nemzetközi verseny a turistákért számos építési ágazatot fenyeget, ha nem hoznak bölcs politikai döntéseket. Összességében, bár a horvát építőipar egészének előrejelzése nem olyan fényes, mint egykor, és néhány szegmensben gomolyfelhők gyülekeznek, más szegmensek várhatóan jelentősen kedvezőbb helyzetben lesznek mint a múltban.

Az EECFA előrejelzése szerint Románia építési piaca 2019-ben 6%-kal fog bővülni. A lakásépítést, a 2016-2018 közötti jelentős növekedést követően, jogi változások tarthatják majd vissza, az aggodalmak ellenére viszont a lakásépítés továbbra is a román építési piac egyik fő mozgatórugója marad, legalábbis 2020-ig. A nem-lakóépületek többsége iránti kereslet továbbra is magas, de a munkaerőhiány és a magasabb működési költségek korlátozzák a szektor növekedését. A mélyépítés szegmenseiben, a 2015-öt követő mínuszos évek után növekedés várható, a nemzeti és uniós finanszírozás elérhetősége, valamint a választások miatt.

Szerbiában a felfelé ívelő ciklus gyakorlatilag az összes építési szegmensre kiterjed, erős teljesítménnyel mind a magasépítésben, mind a mélyépítésben. Míg a lakás- és nem-lakás szegmens nőtt az előző időszakban, 2019-ben várhatóan ismét a mélyépítés veszi át majd a vezetést; itt az előrejelzési időszakban erős bővülés várható mivel az útépítés megnövekedett támogatásra számíthat és az energia és vasút területén nagyszabású projektek zajlanak. Bár az elmúlt évek jelentős növekedése, több szegmensben megduplázta az építési teljesítményt, főleg a magasépítésben, még van tartalék a bővüléshez. 2021-ben a teljes építési teljesítmény valószínűleg legalább kétszerese lesz a 2014-es volumennek.

Szlovénia építőipara továbbra is gyorsan nő és kétszámjegyű növekedést ért el már két egymást követő évben is. Az erős gazdasági növekedés, a hitelekhez való könnyű hozzáférés és a lakóingatlanok iránti magas kereslet alapján ez 2020-ban is folytatódhat, hacsak egy nagyobb külső sokk nem fordítja meg a jelenlegi optimizmust az építési piacon. Még ebben az esetben is magas szinten maradhat azonban az építési teljesítmény, hiszen számos nagyprojekt van folyamatban. Ezek közül a legjelentősebb a 2019 elején elindult Koper-kikötőhöz vezető új vasútvonal építése mely több évig az építési teljesítmény motorja lesz.

A teljes tanulmányok megvásárolhatóak, és a minta anulmányt a www.eecfa.com oldalon lehet megtekinteni.

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, mely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító ELTINGA együttműködése.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások