hír díj

Kiosztották a kétévente adományozott Európai Építészeti Örökség díjat


Java | 2019.06.25

Idén negyedik alkalommal lehetett pályázni az egyre népszerűbb, a sokféle kihívásokat alaposan mérlegelő AADIPA (The European Award for Architectural Heritage Intervention) nemzetközi díjra.

A Katalán Építészek Szövetsége által adományozott AADIPA díjat olyan projektek kaphatják, amelyekben a kulturális örökség védelme és az új funkció megteremtése találkozik.

A díjat rekonstrukció és épített örökség kategóriában Barcelona emblematikus épülete, a korábban munkás szakszervezetnek otthont adó Civic Centre Lleialtat Santseca rekonstrukciója, a H Arquitectes építésziroda alkotása nyerte. A zsűri méltányolta az eredeti szellemiség megőrzését az új funkciók befogadása mellett. A viszonylag alacsony átalakítási költséget és a passzív rendszerek használatát a zsűri külön hangsúlyozta.

Kültéri alkotások kategóriájában Tirana főtere, a Skanderbeg tér nyert, itt a projekt szerzőinek (51N4E, Anri Sala, iRI, Plant en Houtgoed) kifejezett szabadságát értékelték.

Várostervezés kategóriában az észak-spanyolországi kistelepülés, Liérganes történelmi központja és környéke lett a győztes (Carlos Riaño Lozano, Carlos Ferrán Alfaro, Fernando Navazo Rivero, Carlos Ferrán Aranaz, Luis Herrero Fernández). A zsűri a tér mindennapi életének visszaadását értékelte, díjazva a történelmi városközpontok elnéptelenedési tendenciájának visszafordítását.

Ismeretterjesztés kategóriában a Guinea Heritage 2020 nevű program nyert (Montserrat Villaverde és Laida Memba Ikuga). Ez a program szűk körű akadémiai kutatásként indult, de mára számos művészt, oktatót és kormányzati szakembert foglalkoztató nemzetközi kutatássá nőtt.

Forrás: European Award for Architectural Heritage Intervetion honlapja; Forbes.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások