díj épületek

BigSEE díjas lett a fertődi Eszterházy-kastély patkószárny-rekonstrukciója

Tervezők: Gunther Zsolt, Csillag Katalin (3h Építésziroda)


Java | 2021.04.08

A köz- és kereskedelmi épület kategóriában díjazott épületrész bekerült a BigSEE Grand Prix döntőjébe, melynek kategóriánkénti győzteseit 2021 októberében hozzák nyilvánosságra. A nevezett projekt nemzetközi viszonylatban korábban a World Architect Fesztivál 2019 finalistái között is szerepelt.

A BigSEE díj elsősorban Dél- és Kelet-Európára fókuszál, a régióban élő kreatívok előremutató terveit, munkáit ismeri el és ismerteti meg szélesebb körben.

1762-ben Esterházy Miklós megbízásából a sarródi vadászkastélyt teljesen átformálták, kibővítették, illetőleg főúri pompájú barokk kastéllyá építették át. Az új kastélyegyüttest valószínűleg Hefele Menyhért és Jacoby Miklós közösen tervezték és építették. Mire 1766-ban a mai kastély elkészült, körülötte új település született. Ez lett Eszterháza (ma Fertőd) települése, amely az Esterházy családról kapta a nevét. Cziráky Margit grófnő 1898-ban ment feleségül Esterházy Miklós herceghez, az ő hozománya teljes mértékben ráment a kastély modernizálására és felújításra. Például a patkószárnyban lévő színes, patronos falfestéssel díszített térsorok, amelyeket a mostani felújítás során restauráltunk, már a Cziráky Margit féle felújítás időszakából származnak. 1946-ban Kertészeti Középiskolát és Kollégiumot hoztak létre a kastély egyik szárnyában.

Miután a teljes nyugati szárny kiállítási helyszín lesz, a terek eredeti funkciói így megszűnnek. A tervezők tehát az új funkciók kialakítására fókuszáltak, megszabadulva a barokk kastély belső tereinek hű másolásától. Miután az eredeti tervdokumentumok jelentős része hiányzott, ez némi könnyebbséget jelentett, de ugyanakkor az egykori atmoszférateremtő hatás elérésére törekedtek. A bejárat elhelyezésénél figyelembe vették a kiállítóterek eltérő jellegét. Végül a patkószárnyban helyet kapó időszaki kiállítótér és a korábbi képtár kivitelezési munkálatai készültek el. A jelen diszkréten, de alig észrevehető módon van jelen a kiállító terekben.

Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont a közelmúltban bejelentette, a rekonstrukció folytatódik. A következő időszakban helyreállítják az épület középső tömbjének azon helységeit, termeit, melyek még nem kerültek restaurálásra, valamint a Belvederét és az óratornyot.

Projektinformáció

  • Építész: 3H Építésziroda, Gunther Zsolt, Csillag Katalin
  • Megbízó: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.
  • Befejezés éve: 2019
  • Helyszín: Fertőd
  • Teljes alapterület: 3 800 m2
  • Fotó: Bujnovszky Tamás
  • Partnerek: YSAKO Kft., G&B Plan Kft., Hungaroproject Mérnökiroda Kft., Flamma Contra Kft., FRT Raszter Építésziroda Kft., Quattronet Kft., West Hungária Bau Építő Kft.

Forrás: BigSEE, Wikipédia, 3h Facebook-oldala

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár



Építési megoldások