külsős

Jean Nouvel tervezheti a kínai Shenzhen Operaházat


Java | 2021.04.23

A Pritzker-díjas építész stúdiója bemutatta a Shenzhen-öbölre néző épület győztes terveit. A 220 000 négyzetméteres, gigantikus együttesben egy 2 300 férőhelyes operacsarnokot, egy 1 800 férőhelyes koncertszínházat és egy 800 férőhelyes operettcsarnokot is elhelyeznek.

A Sencsen kormánya által készített pályázatban arra kérték a résztvevőket, hogy tervezzenek meg egy “világszínvonalú művészeti palotát”, amely egy későbbi, további kilenc kulturális épületből álló új városrész középpontja lesz. 

Jean Nouvel irodájának tervében a koncepció a tenger szeszélyes mozgásának megjelenítését célozza, ezzel a gesztussal ünnepelve a helyszínt, a régi halászfalu történelmét. A projekt keretén belül felújítják a vízpart mentén egy kilométer hosszan végignyúló sétányt is. A fő előadótermek mellett a lágy vonalú, kanyargós Shenzhen Operaház tartalmaz még egy multifunkcionális színházat 400 ülőhellyel, további kulturális helyiségeket a közönség számára, és a kulisszák mögött többek között a produkciós központot, az előadóknak fenntartott szállásokat, és az irodákat. A belső tér kialakításánál a víz sejtelmes, néha szeszélyes hangulatait hangsúlyozták gyöngyházfénnyel és más csillogó, fényes felületekkel.

Az Ateliers Jean Nouvel a nagyszabású, nemzetközi építészeti versenyen olyan résztvevők munkáival szemben nyert, mint a BIG, a Snøhetta, az MVRDV, illetve Kengo Kuma.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások