sebesp | 2020.09.28

A budai Duna-part egyik jellegzetes épületének történetére számos fordulat után kerülhet pont egy nagyszabású fejlesztés keretében. Jó hír azoknak, akik a megmentését szorgalmazták az elmúlt években, hogy megmarad az eredeti homlokzat egy része.

Számtalan alkalommal adtunk hírt az elmúlt években az egykori műemlék épület jövőjének fordulatokban gazdag alakulásáról. Az épület maga többször is a magyar történelem fontos pillanatainak helyszíne volt, így nem meglepő, hogy számos szervezet vetette rá vigyázó tekintetét.

Az 1840-es években a helyén álló római kori romokra épült magtár, melyet 1897-ben laktanyává alakítottak át, melyet  Radetzky tábornagyról neveztek el. Működött hadikórházként, majd a Nyilaskeresztes Párt szerezte meg a II világháborúban. Utána az Államvédelmi Hatóság, majd a Munkásőrség bázisaként üzemelt, 1956-ban a forradalom egyik kiindulópontjaként játszott szerepet. Az 1990-es években a Magyar Demokrata Fórum központja kapott benne helyet.

Átalakulásának története legalább annyira változatos volt, mint történelmi szerepe az azt megelőző másfél évszázadban. Egy 2010-ben kiadott bontási engedély után 2011-ben műemlékké nyilvánították, aminek érvényességét a beruházó vitatta, hiszen az építési engedély kiadása után merült fel a védetté nyilvánítás igénye. 2016-ban a T2A Építésziroda terveit bemutató látványtervek szerint az épületbőé a Bem téri homlokzat és a magtár maradt volna meg. Az építkezést azonban napok alatt leállították. 2017-ben a bíróság kimondta, hogy a leállítás jogos volt, mert az épület műemléki védelem alatt áll. 2018-ban újabb fordulat következett be, a műemléki védettséget megszüntették, sőt a tulajdonosváltás után olyannyira szabaddá vált a pálya, hogy nemrégiben már egyenesen nemzetgazdasági szempontból jelentős projektté emelkedésről szóltak a hírek.

A napokban újabb bontási tervek és a 3H Építésziroda által készített látványtervek kerültek nyilvánosságra. A Property Market által bemutatott elképzelések szerint csak a Dunára néző főhomlokzati falakat tartják meg és állítják helyre, minden mást lebontanak.

A keletre néző, eredeti homlokzatú épületrész egy 130 szobás szállodát foglal majd magában, a teljesen új építésű hátsó szárnyakban irodák kapnak helyet, ezzel kettős épületkerettel építik be a területet, melyeket a felsőbb szinteken egy további keret köti össze, ezzel nyitva meg az eredetileg hosszan elnyúló zárt homlokzatot. Különösen sajnálatos, hogy a fejlesztés részeként 400 autó számára biztosítanak helyet az épületben, ami a kiváló tömegközlekedési adottságokra tekintettel kifejezetten szükségtelen és környezetszennyező megoldás. Ellentétben áll azzal a kezdeményezéssel is, hogy az épület előtti tér átépítése során csökkenteni próbálják a járművek forgalmát.

A történelmi jelentőségű épületből a számos tiltakozás ellenére minden valószínűség szerint csak egy soha nem létezett pompát árasztó, díszkivilágított homlokzat marad mementó gyanánt. A hozzá fűződő, lassan homályba vesző történeteket fényesen csillogó kulissza segíti át az örök feledésbe.

Látványtervek forrása: 3h Építésziroda, Octogon
Bontási terv: Átlátszó blog

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások