sebesp | 2021.06.12

Felhőkarcolónak törpe, városi családi háznak óriás a nyolcszintes épület, mely átváltoztatható homlokzatával reagál a környezeti adottságokra.

A New York-i Archi-Tectonics iroda építészei a SoHo egyik keskeny ipari épületét tágas és rugalmasan használható, 8 emeletes családi házzá alakították. A belső tér méretét egy négyemeletes ráépítéssel kettőzték meg, egy család otthonaként kialakítva. A két tömeget három dimenziós burkolattal egyesítették.

A tervezők a homlokzat burkolatot klimatikus bőrként (Climate Skin) aposztrofálják, mellyel a rendszer időjárási viszonyokra való alkalmazkodásának képességére utalnak.  A burkolati rendszer egy könnyű acélrácsot, valamint műgyantából és erősítő farostból nagy nyomáson és magas hőmérsékleten gyártott paneleket tartalmaz. 

Amikor a panelek zárva vannak, a déli oldali utcára néző külső szinte folytonos felületet képez. Kinyitva a panelek egymásra nyílnak és kibontakoznak, mint a madár szárnyának tollai, hogy beindítsák a szellőzést, a fényt, az árnyékolást és a hőmérsékletszabályozást.

A homlokzati "bőr" az épület osztott szintű tetejét is körbevonja, privát szabadtéri tereket alkotva, amelyeket étkezésre és szórakozásra használhatnak a ház lakói. A tervezés során prototípus készítésével optimalizálták a rácsos panelek mozgását. Így a homlokzat összecsukható és kinyitható, a lakók változó igényeitől függően, valamint egyszerre kapcsolódhat vagy elzárkózhat a külső tértől. 

Ez az egyedülálló homlokzat a fenntarthatóság szempontjából is érdekes megoldásokat kínál. A Climate Skin működőképessé tételével a lakók úgy szabályozhatják a szellőzést, a fényt, az árnyékot és a hőmérsékletet, hogy az épület természetesen alkalmazkodjon a környezeti feltételekhez. Melegebb hónapokban csökkenti a napfény besugárzást és csökkenti a légkondicionálás szükségességét. Hidegebb hónapokban a Climate Skin megnyitása növeli a belső sugárzást és csökkenti a fűtés szükségességét.

Belül a projekt tiszteletben tartja az épület történetét azáltal, hogy helyreállítja a meglévő téglafalat és "upcycling"-ot alkalmaz, azaz felértékel anyagokat. Az eredeti épületből kibontott fekete acélt az egész házban használták, például a ház mind a nyolc emeletén átvezető lépcsőn, amelyet felülről üvegtető világít meg. A tetején a lépcső 90 fokkal elfordul, és felvezet egy kis zugba, ahol egy tökéletes meditációs helyet találunk. Ennek ablakszeme behatol a Climate Skin-be, és kilátást nyújt a SoHo-ra.

A lépcső feletti tetőablak lehetővé teszi a fény beszűrődését a nyitott közlekedő zónákba és az épület hátsó részén található pihenőkre.

A lakóterek az utcai oldalon helyezkednek el, a ház bejárata utcaszinten található, ahonnan egy nyílás juttat természetes fényt az alagsorba.

Forrás: www.archi-tectonics.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások