hír épületek tervek cikk Egyesült Királyság Gensler london parlament

Mi ez, kétpúpú bálna? Vagy London új, lebegő parlamentje?


sebesp | 2016.10.15
A világ legnagyobb építészirodája meglepő javaslattal állt elő: egy 250 méter hosszú vízen úszó buborékba költöztetné a brit parlament képviselőit. Igaz, mindössze hat esztendőre.

A Palace of Westminster – más néven Houses of Parliament – épület Charles Barry és Augustus Pugin tervei alapján épült 1840 és 1870 között, azóta szolgálja a brit törvényhozást. Most azonban gondban van a nevezetes épület, ugyanis ráférne egy alapos felújítás. El is határozták az előreláthatóan akár 7 milliárd fontot (2500 milliárd forint) is elérő felújítás megkezdését, mely évekig tart majd. De akkor hol működjön addig a nevezetes intézmény?

A világ 15 országában, 46 irodában összesen 5000 főt foglalkoztató Gensler építésziroda meglepő ötlettel állt elő. Egy 250 méter hosszú, 42 méter széles, a Temze vízén úszó buborékot javasol. Az építmény szerkezetét az épületegyüttes legrégebbi, még 1393-ban, II. Rihárd megrendelésére épített részének állványos fedélszéke mintájára alakítanánk ki, korszerű fa-acél szerkezetből megépítve. Hajóépítők gyártanák le az úszó építmény modulizált elemeit, majd a helyszínen szerelnék össze, és kapná meg a hajlított üvegburkolatot.

Az elnyújtott buborék két púpja a belső tér két részét rejti magában. Egyikük az alsóház, másikuk a felsőház képviselőinek adna helyet.

Gensler számításai szerint 160 millió fontba kerülne – a várost egyébként új ikonikus elemmel is gazdagító – szerkezet, de ezzel mintegy 1,8 milliáros megtakarítást jelentene ahhoz képest, ha más helyt bérelnének erre az időre a parlamenti munka folytatásához.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások