hír Déli Pályaudvar Kővári György

Nyolctonnás betonkorlátdarab omlott le a Déli Pályaudvarról


Csépé | 2015.06.14
Óriási darab vasbeton korlát omlott le a Déli Pályaudvar keleti oldalán. Az idén negyvenéves pályaudvarról kövek korábban is potyogtak, de ekkora darab még nem zuhant le. Személyi sérülés nem történt, a területet lezárták, az ok a korrózió – a karbantartás hiánya lehet.

Kővári György (1934-82) Ybl-díjas építész legfontosabb műve, melyért 1964-ben az Ybl-díjat kapta, igencsak méltatlan állapotban van. A teljes elkészülte (1975) óta negyven év telt el, és igen sok karbantartás maradt el, az utóbbi évtizedben rendszeresen a lehetséges lebontásról röppennek fel hírek (és a helyén bevásárlóközpont, kórház vagy valami más építéséről). Kövek évek óta potyognak, az épülettömb alsó burkolata ("álmennyezete") is omlik. Korábban az időjárásnak kitett helyeken a mészkőburkolatot már lebontották, a most tönkrement korlátszakaszon nemrégen cserélték (valószínűleg szálcement, Eternit?) burkolatra, csakhogy közben a burkolat alatti acélalkatrészek elkorrodáltak.

Most személyi sérülés nem történt, mert (szerencsére, hál'Istennek, gondviselés, stb.) késő este dőlt le a vasbeton korlát mintegy 50 méteres darabja. A körülbelül 50x15 cm-es keresztmetszetű, láthatóan korrodált vasbetétekkel és burkolattartó vaslatokkal rendelkező szerkezet ilyen hosszon körülbelül 8 tonna lehet, ami 4-5 méterrel lejjebb zuhant. Láthatóan az acéllábak korróziónak jócskán kitettek, és aligha készültek negyven éve minőségi rozsdamentes anyagból. Hogy éppen most dőlt le, annak az esős tavaszon túl a napok nagyobb hőingása lehet az oka (hogy nekitámaszkodott-e valaki, arról nincs hír). A törmeléket már eltakarították, jelenleg a korlát még meglévő szakaszát bontják (már befelé döntve), kézi erővel. Az itt lévő üzletek nem megközelíthetőek, a rendőrség lezárta a területet, melyet vasútbiztonsági őrök biztosítanak.
A pályaudvar más homlokzati részein ma már nemigen látni kőburkolatot, különböző építőlemezekkel pótolták. Eredeti, mészkőburkolatos korlátszakaszokat tető alatti részeken itt-ott látni, sajnos van ahol ocsmány módon keresztülcsavarozva.

A pályaudvar történetéről
Fotó: Tervlap.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások