Timaffy | 2024.10.16

Mika Anttonen, az ST1 olajvállalatból meggazdagodott olajmilliárdos szecessziós házakat épít Helsinki Kruunuvuorenranta városrészében.

A Helsinki Városi Környezetvédelmi Tanács nemrégiben jóváhagyta két hatszintes társasház építési engedélyét. Az egyedülálló új ingatlanok az egykori olajkikötő töltőterületén, a tengerparton épülnek majd. A képek alapján az új épületek Helsinki belvárosának szecessziós épületeit juttatják eszünkbe.

A projekt mögött Mika Anttonen milliárdos áll, aki az ST1 energiacéggel gazdagodott meg. Jelenleg a cég vezetője és többségi tulajdonosa. A Forbes 2,2 milliárd euróra becsüli a vagyonát.

A helyszín: Helsinki, Haakoninlahdenkatu 41.

A tervezett két lakóépületet – részben a föld alatt elhelyezkedő – fűtetlen parkolóház, edzőterem és a teraszburkolat alatt elhelyezett hulladékgyűjtő köti össze. Ugyanerre a telekre további két ugyanilyen lakóház építésére is engedélyt kértek.

Az építési engedély alapján az egyik épületben 10, a másikban 17 lakás lesz. Az udvaron parkot és játszóteret építenek. A telek közepén egy fényszobor lesz. A tervek szerint 63 parkolóhelyet is kialakítanak.

Az épületek a Huttunen-Lipasti Arkkitehdit tervezte, a vezető építésztervező Risto Huttunen.

A tervezett négy épületnek közös geotermikus rendszere lesz.  Az épületek energiatermelés szempontjából önellátók lesznek. A lakásokat a megszokottnál magasabbra és tágasabbra tervezték. A házak téglából épülnek.

Risto Huttunen elmondása szerint a hivatal nagymértékben részt vett a tervezésben. Mivel egyetlen szecessziós stílusú ház szokatlan lenne, ezért a város több épületet szeretett volna, így a tervek szerint négy ház fog épülni, ez pedig egységes városképet hoz itt létre, kicsit úgy, mint az öböl szemközti partján lévő Katajanokka.

A hivataltól engedélyt kaptak, hogy eltérjenek a szabályoktól. Többek között a házak egy emelettel magasabbak lesznek, mint a megszokott, valamint a kiálló erkélyek és a tető formája is mentességet kapott.

Forrás: Helsingin Uutiset, Huttunen-Lipasti Arkkitehdit, Mika Anttonen

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások