sebesp | 2012.03.25
A játékok kezdetéig már csak néhány hónap van hátra, így ahogy egyre több Olimpiai helyszín építése a végéhez közeledik, egyúttal a népnyelv által adott becenevek száma is gyarapszik.
Bár 2012-es Olimpiai Játékok sportlétesítményein még sok helyen folynak a befejező munkálatok, jónéhány közülük már megmutatja karakterét, így érdemes egy első pillantást vetni rájuk.

1. Basketball Arena
A Wilkinson Eyre tervei alapján készült kosárlabda aréna egyike a két olyan helyszínnek, amely elemekre bontható és elszállítható a versenyek befejezése után. A 12.000 főt befogadó, ponyvaszerkezettel borított csarnok iránt a 2016-os rioi esemény főrendezője is érdeklődik.

2. Shooting Range
A három egységből álló lövöldét Woolwich-ben a Királyi Tűzérségi Laktanya (Royal Artillery Barracks) területén húzták fel. Magma Architecture a polipokéhoz hasonló tapadókorongokként formázta meg szellőzőnyílásait, amivel kiérdemelte, hogy Olimpiai Polipként titulálják néhányan.

3. Central Park Bridge
Az Olimpiai Stadiont és a Zaha Hadid által tervezet úszócsarnokot (Aquatics Centre) összekötő Central Park híd, valójában
három átkelő Z-alakban a Lea folyó fölött. A játékok idején itt lesz a terület főbejárata, így a hídrészek közötti ékeket ideiglenes gumimembránnal borították, egyeseket pszichadelikus játszó-takaróra emlékeztetve.

4. The bridge in the Parklands area
Tükröző rozsdamentes acél felületével lepi meg az arrajárókat a Parkland terület hídja, melynek Heneghan Peng Architects a tervezője.

5. Eton Manor
Kizsákmányolt east end-i fiatalok 1907-ben alapított klubja után nevezték el a teniszjátékoknak otthont adó területet. A későbbiekben az angol nemzeti jéghokicsapatot is befogadó fa, beton és fekete fémfelületekkel megfogalmazott helyszín építésze Stanton Williams.

6. Velodrome
A kerékpárosok 93 millió Fontból készült óriás Pringle-nek (csipsz) keresztelt arénáját néhány hete már megnyitották. A 6000 férőhelyes épületet a Stiling Prize közönségszavazásának győztese, Hopkins jegyzi.

7. Handball Arena
A kézilabdások Rézdoboz becenevű csarnoka az Olimpia után általános sportcsarnokként működik majd tovább. A szerénynek tűnő dizájn környezetbarát megoldásokat rejt, mint például esővízgyűjtés, vagy a világítási költséget csökkentő fénycsatornák, emellett a felhasznál anyagok jelentős része újrahasznosított.

8. Aquatics Centre
Zaha Hadid tüskésrájaként is emlegetett úszócsarnokának a főtömegből kinyúló lelátóit a versenyek után elbontják, így a helyi közösségek számára családias méretű uszoda áll majd rendelkezésre, ráadásul a szárnyaktól megfosztva már valóban lendületes formákkal.

9. Olympic Energy Centre
Energia nélkül az Olimpia sem lenne lebonyolítható. John McAslan and Partners rozsdás acél és fekete gumi homlokzatú épülete elektromosságot, fűtést és hűtést biztosít a játkokhoz.

10. Olympic Park Pumping Station
A szennyvízkezelő létesítmény, tetejény világító dobozzal, homlokzatán rajzolatokkal a viktória korabeli csatornarendszernek is emléket állít, a jövőben pedig a környező lakónegyedek szolgálatába áll majd.

11. Olympic Stadium
Az Olimpiai Stadion 80.000 főt tud befogadni a játékok idején. Tervező: Populous

12. McDonald's
Na ez az ami nélkül biztosan nem lehet Olimpiát rendezni.

Forrás: Guardian
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások