hír rendezvény

Reischl Gábor könyvének posztumusz bemutatója


Csépé | 2010.12.13
Mezőgazdaság és építészet címmel jelentették meg a két éve elhunyt Reischl Gábor összegyűjtött oktatási jegyzeteit, írásait egykori Ybl-s kollégái. A Terc által kiadott kötet tartalmának összeállításán elsősorban Csontos Györgyi dolgozott.

Mint a bemutatón elhangzott, ha igazán hűek akartak volna maradni Reischl tanár úr szóhasználatához, az - első hallásra talán kissé félrevezető, de mélyebb utalásokat is tartalmazó - "gazdálkodó építészet" címet kellett volna adni a kötetnek. Reischl Gábor ugyanis ezen nem csupán a gazdálkodók igényeihez igazodó építészetet értette, hanem tág értelemben a területtel, az anyagokkal, az emberi erőforrásokkal való ésszerű, és az értékeket is szem előtt tartó gazdálkodást.

A rendezvényen Makovényi Ferenc, az Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánja - s nem csak ebben a minőségében Reischl Gábor követője - Ember-Építő címmel tartott bevezető előadást, majd Lévai-Kanyó Judit ismertetője után Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára - s a Szent István Egyetem oktatójaként Reischl Gábor professzortársa - beszélt a magyar vidék kilátásairól, az ezzel kapcsolatos kormányzati törekvésekről és személyes elkötelezettségéről. Ezt követően Ónodi Gábor tartott rövid összefoglalást a korszerű, környezettudatos tájgazdálkodás és építészet összefüggéseiről.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások