hír

Tulajdonképpen mi van a kötelező képzésekkel?!


Csépé | 2014.06.14
A fenti kérdést egyre többen teszik fel. Sokaknak még a nyáron lejár a kamarai jogosultságuk, és még mindig nem tudni, hogyan tudnak képzési kötelezettségüknek eleget tenni. Összefoglaljuk, mi a helyzet a képzésekkel.

Bár már lassan fél év eltelt a 266/2013 (VII.11) Korm. számú szakmagyakorlási rendelet hatályba lépése óta, konferenciáinkon még most is sok kérdést kapunk a tudnivalókról.
A rendeletet (részletes ismertetés itt) hatályba lépése előtt két nappal módosították (itt írtunk erről), ami megoldotta az első félévben lejáró jogosultságok problémáját, de úgy tűnik, az eltelt félév nem volt elég a kötelező képzések jóváhagyásához. Értesülések szerint a kötelezően alkalmazandó tananyagok elkészültek, és volt már egyeztetés a minisztériummal, de a legutolsó változat nem kapott még jóváhagyást a minisztériumtól. Márpedig már júliusban is sokak jogosultsága járt le. Ha holnap megoldódna a probléma, akkor is csak két hét lenne a továbbképzésekre. Ráadásul a jól megszokott és népszerű képzéseket is megszünteti a kamara: a korábban Tervlap.hu-n folyó, az Ybl-lel közös (SZIE-YMÉTK) kötelező képzések az új rendszerben nem kapnak képzési jogosultságot. Kötelező tehát nincs, és nem tudni, mikor és hol lesz.

A szabadon választott képzések, melyeket az említett rendelet "szakmai továbbképzésnek" nevezett át (és amelyek a nyilvántartott szakmagyakorlók számára már nem előírtak, csak a kamarai tagoknak), a MÉK-nél a korábbi rendszerben folynak tovább, de sajnos híreink szerint fél éven belül drágulni fognak, mert a kamara igazolásonkénti díjjal akarja megfejelni az eddigi akkreditációs díjat – legalábbis szponzorált (vagyis az olcsóbb) konferenciák esetében. Az MMK viszont a teljes kreditpontos rendszert megszüntette. Ehelyett a mérnökkamara a hírek szerint egynapos szakmai továbbképzéseket fog szervezni, egy napon hat nem-céges, és két céges 45 perces előadással, és félő, hogy az eddigieknél drágább részvételi díjért. (Hiszen egy kényszer-konferencia végén két előadáshely aligha járul hozzá hatékonyan a költségekhez – kaptuk a jelzést a cégektől.) Ráadásul a kisebb vidéki mérnökkamarák nem tudni, hogyan fogják tudni ezen keretek között megszervezni a napokat.

Jó hír mindezek után legfeljebb az lehet, hogy a MÉK jogosultsághoz szükséges továbbképzési ("kredit-") pontok továbbra is megszerezhetők, akár nyáron is a Tervlap.hu on-line képzésein, egyelőre változatlan árakon.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások