rendezvény kiállítás előadás építészet Iaeste Hungary kiállítás szakmai nap Ybl Miklós

Ybl Szakmai Nap és Konferencia

Részletes beszámoló a programokról, érdekességekről


opauszkililla | 2014.03.27
2014. március 11-én lezajlott az Ybl Szakmai Nap és Konferencia, mely idén harmadszorra nyitotta meg kapuit a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karon.

A programot az IAESTE Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének Ybl Miklós Helyi Bizottságának lelkes csapata szervezte az iskola hallgatóinak, valamint mindazoknak, akik érdeklődnek az építéstudományok iránt.

Az esemény az Ybl 200 rendezvénysorozat keretein belül került megrendezésre. Az intézmény tanulói, továbbá tanáraink, kíváncsi látogatók népes számú közönséget alkottak az előadók és kiállítók legnagyobb örömére.

A megnyitó reggel 10:15-kor kezdődött Makovényi Ferenc dékán úr beszédével, majd Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár mondta el ünnepi köszöntőjét. Az esemény megnyitója egyben egy másik kiállítás, a Komplex Tervezés tantárgyon lévő és Msc hallgatók által tervezett sportcsarnokok és egyéb különleges formájú építmények bemutatója is volt. A tablók jelenleg is szabadon megtekinthetőek a kar főépületének nagy előadója előtti terében.

A szervezőbrigád alkalomhoz illően, elegánsan felöltözve, az egyesület logójával ellátott világoskék nyakkendőben köszöntötte a vendégeket. Ezen felül rengeteg, az egyesületet reklámozó lufi is díszítette a termeket, folyosókat, valamint a résztvevők haza is vihettek belőle. Mindezekkel nem titkolt célunk volt, hogy megismertessük magunkat és további elhivatott tagokat vonzzunk magunkhoz. Melynek sikerességét mutatja, hogy a rendezvény után több diák is érdeklődött, hogy hogyan tud csatlakozni hozzánk, mert nagyon tetszik neki amit csinálunk, és ő is részt szeretne venni benne.

A rendezvény sokszínűségét emelve lehetőség volt nyereményjátékra is feliratkozni, mely során értékes könyveket lehetett hazavinni.

Az előadások előtt és után a kiállítók szívesen fogadták az érdeklődőket, hogy megoszthassák velük tapasztalataikat, bemutathassák saját termékeiket, megismertethessék cégüket.

A rendezvényen összesen 15 cég vett részt. A legnagyobb érdeklődést az interaktív eszközöket (pl. gázmaszk, tűzoltó felszerelés, fémlétrák, forgatható színskála, szendvicspanel, hőkamera stb.) hozó cégek tudhatták magukénak.

Az előadások reggel 11:00-kor kezdődtek egy időben három teremben, melyek időtartama fél óra volt.

Az eseményen két versenyt is szerveztünk, mellyel felpörgettük a hallgatókat. 11:00-kor egy építéskémia verseny zajlott, ahol öt fős csapatokban kellett olyan építményt alkotni, amely kapcsolódik az építőiparhoz, a cég profiljához. Ezen felül az összes csapat ugyanabból az alapanyagból építkezhetett csupán. Tehát mindenki egyenlő eséllyel indulhatott a nyereményért. A résztvevők nagyon kreatívak voltak, hiszen többek között született itt hajó, munkagép és híd is.

A második versenyünk kora délután kezdődött, melyen szintén 2 , illetve 3 fős csapatok mérettethették meg magukat. A feladatuk az volt, hogy pizzásdoboz távtartókból építsenek minél látványosabb szerkezetet. Nem volt kikötés az építészeti tartalom, viszont itt is a legötletesebb alkotás nyert.

A célunk mindezen programokkal, hogy a diákok tudjanak tájékozódni a mai világban, a mai piacon, az életben. Ismerjék meg a környezetükben tevékenykedő cégeket, barátkozzanak velük, teremtsenek kapcsolatot. Az előadások során olyan ismeretekre tettek szert, melyeket az iskolai oktatás keretein belül nem tanulhatnának meg. Olyan gyakorlati, valamint elméleti tudást kaphattak, aminek a későbbiekben is nagy hasznát veszik majd. Továbbá olyan előadásokat is szerveztünk, melyek nem feltétlen kapcsolódnak az építészethez, de nagyon szoros kapcsolatban állnak vele (pl. gépészeti eszközök, fűtésrendszerek vízkezelése, rézsűmozgás, tűzoltó védőfelszerelések és eszközök a bevetés biztonságáért). Az egyetem keretein belül csak kevés tantárgy foglalkozik ilyen jellegű témákkal, ezért is fontos, hogy a diákoknak minél sokrétűbb legyen a tudása, nemcsak az építészet, hanem egyéb kiegészítő szakmákban is.

A nap 16:30-kor fejeződött be, mely során átadtuk a nap folyamán lezajló versenyek győztes hallgatóinak a díjakat, így méltón lezárva a rendezvényt.

Gazdag képgyűjteményünk, valamint az előadókról és kiállítókról több információ megtekinthető honlapunkon:
www.szakmainap.hu
www.facebook.com/yblszakmainap

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások