hír rajzverseny zaha hadid

Zaha Hadid és Ágoston unokám


Timon | 2018.08.16

A Fővárosi Komplex Rajzverseny 2017-2018. évi eredményéről szeretnék tudósítani, amely meglepő módon Zaha Hadid iraki-brit építésznő munkássága kapcsán egyik unokám, Timon Ágoston rajzsikerét hozta.

A fővárosi komplex rajzverseny 1982 óta működik, amelyen általános iskolai tanulók vesznek részt első osztálytól 12. osztályig. A feladat-kiírások különböző képzőművészeti témákban évről évre változnak.

2017-2018-ban a koncepció „Síkból a térbe” volt. Az 1-2. évfolyam diákjainak Joan Miró festőművész kedvenc játszótéri játékát kell megterveznie. A 3-4. évfolyamosoknak Pablo Picasso szobáját kellett megrajzolnia. Az 5-6. osztályosoknak Zaha Hadid iraki-brit építész lakóautójának megtervezése volt a feladat. A 7-8. évfolyamosoknak Ettore Sottsass kedvenc ülőalkalmatosságát kellett megtervezni. A 9-10. évfolyam tanulóinak egy Le Corbusier ihlette pavilont kellett a Horváth Mihály térre tervezni. A 11-12. évfolyam diákjainak Yona Friedman kiállítási installációját kellett az iskola aulájában megalkotni.
A feladatokat ceruzával és akvarellel kellett megoldani. A verseny 2017. októberétől 2018. áprilisáig zajlott, de az ötödikes diákok a feladatot 2018. márciusától kapták meg. Az eredményhirdetés és díjkiosztás 2018. június 5-én volt a Műszaki Egyetem új épületében.

Egyik unokám az ötből, Timon Ágoston 5. osztályos, az Áldás utcai iskolába jár, így azt a feladatot kapta, hogy Zaha Hadidnak kellett lakóautót terveznie. A rajzversenyben 2. díjat nyert, és egy jutalomkönyvet kapott. Zaha Hadid 9 épületéről mutattak fotókat a diákoknak. Ágoston egy gépkocsi ábrázolásának műszakilag korrekt módját adta meg: elöl- és hátulnézet, külső nézet, amely az építésznő egyik jellegzetes épületére hajazott, a Heydar Aliyev Centerre, Bakuban, s amely két hullámból szerkesztett konferencia termet, galériát és múzeumot foglal magába. Ágoston négy részletrajzot készítettet a lakóautóról: a teraszt, egy folyosót, a konyhát, valamint a fürdő, háló és nappali egységéről. A lakóautó az építész épületét igen kifejezően adja vissza. Én magam is csodáltam rendkívül fantáziadús elgondolását.

Budapest, 2018. július 23.

Timon Kálmán Aranydiplomás építészmérnök, büszke nagypapa

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások