hír Gaudí műemlék Barcelona

Felgyorsult Gaudí barcelonai Sagrada Familia templomának építése


fati | 2011.03.04
Nagyot haladt tavaly a barcelonai Sagrada Familia templom építése. Vajon befejezik-e valaha?
A gyorsulás fogalma persze relatív, hiszen a templom már több mint 125 éve építési terület. Barcelona egyik legnagyobb turistalátványossága, a Sagrada Familia templom építése 1882-ben kezdődött, de máig nem fejeződött be. Az építést támogatók azonban úgy döntöttek, hogy a tavaly októberi pápalátogatásra felgyorsítják a munkálatokat, és legalább a főhajó építését befejezik. Ez azért is volt fontos, mert XVI. Benedek pápa a látogatás alkalmával a bazilika rangjára emelte a templomot. Az istentiszteleteket eddig az alagsori kápolnában tartották, de a pápa látogatása óta minden nap van mise magában a templomban is.

Az építkezésen, amelyet a 85 éves Jordi Bonet építész vezet immár 44 éve, 250 mester dolgozik. Köztük van a Gaudí-rajongó japán szobrász, Etsuro Sotoom, aki a 30 darab óriási, négyméteres, 15 tonnás szobrot készítette a 60 méter magas tetőre. Az ólomüveg ablakok és számos beltéri szobor, valamint a tornyok egy része még hiányzik. Bonet szerint a templom befejezése 2025 körül várható. “A mi megbízónk nem siet”, idézte Gaudít az idős építész az Independent című lapban.

A templom és Gaudí megítélése mindig is ellentmondásos volt. Az épület organikus formáit már a 19. században is sokan kinevették, és még a szürrealista Salvador Dalí is túlzónak és ízléstelennek találta a művet. 1936-ban, a spanyol polgárháború kezdetén egyházellenes anarchisták gyújtották fel a templomot. A tűzben Gaudí műhelyei és a templom egyetlen gipszmodellje is megsemmisült. Az építkezés a II. világháború után az 1950-es években indult újra. A templom legutóbb tavaly került veszélybe: a közelében vasúti alagútat fúrtak. Az épület nem sérült meg, de nem lehet tudni, mi lesz tíz év múlva, amint a megbolygatott talaj megnyugszik.

Persze sokan reménykednek abban, hogy az építkezés sohasem fejeződik be, hiszen a templom hírnevét és érdekességét részben az állványoknak és a folyamatos munkának is köszönheti. A látványosságot tavaly 2.4 millióan nézték meg. Az építkezést a belépődíjakból és magánadományokból finanszírozzák.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások