hír Foster + Partners Harmon Hotel Las Vegas

Felrobbanthatják a Foster + Partners új épületét Las Vegasban


fati | 2011.08.21
Egy szerkezeti vizsgálat azt állapította meg a Norman Foster által tervezett épületről, hogy nem elég biztonságos, és földrengés esetén összedőlne

A Foster + Partners által tervezett szálloda Las Vegas többek közt Dubaj városának befektetése által 9 milliárd dollárból épülő új bevásárló- és szórakoztatónegyede, a CityCenter középpontjában állt volna.

Az eredetileg 2009-re tervezett, de még mindig csak félig kész Las Vegas-i szállodafelhőkarcoló tulajdonosai maguk kezdeményezték, hogy a biztonsági vizsgálatra hivatkozva lerombolhassák az épületet. Az MGM Resorts International a leggyorsabb és legbiztonságosabb eljárást, a belülről történő robbantást választotta a hosszú ideje vitákat kiváltó épület sorsának megpecsételésére. A leromboláshoz a tulajdonos már beadta a kérelmet arra hivatkozva, hogy a pontosabb vizsgálati eredményekhez legalább további másfél évig tartó szerkezeti tesztelés lenne szükséges, míg a robbantás és utána a helyszín visszaállítása egy éven belül megtörténhet.

Az épület kivitelezője, a Perini már jó ideje jogi viták kereszttüzében áll az állítólagos építési hibák miatt, ennek ellenére továbbra is visszautasítja, hogy az épület veszélyes lenne. A 28 szintes, 400 szobás szálloda építését még 2008-ban állították le, miután a szokásos vizsgálatok szerkezeti problémákat tártak fel a kivitelezés folyamán. Megállapították, hogy az épületben az acél tartószerkezetek bebetonozás előtti megerősítése 15 szinten át nem megfelelően történt. Rossz ómen az is, hogy az eredetileg 49 szintesre tervezett épületet végül az ingatlanpiac válsága miatt 26 szintesre csökkentették, és építése így is hat építőmunkás életét követelte.

Az MGM 200 millió dollárt követel kártérítésként a hibákért felelősnek feltételezett kivitelezőtől. A Perini viszont a tervezőre hárítja a felelősséget és azt állítja, az eredeti tervrajzok tervezési hibái lehetnek a problémák forrása. A Foster + Partners eddig nem nyilatkozott az ügyben.

forrás: The Independent

A tervlap korábbi cikke

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások