hír kiállítás épületek cikk

150 mesehős jégszobra és az újraalkalmazható csarnoképület


Rajki Diána | 2015.04.16
Állandó -6 ˚C közel három hónapon keresztül, 8000 darab jégtömb, 1250 négyzetméter alapterület, 150 jégszoborként megelevenedő mesehős, több százezer látogató a belgiumi Jégszobor Fesztivál számára ideiglenesen megépített két Frisomat csarnokban.

Idén télen a Frisomat szakértői csapata egy rendkívül különleges feladatra vállalkozott. Gyerekkorunk jól ismert mesehőseit megelevenítő 150 jégszobor számára készítettek két belgiumi nagyvárosban olyan csúcstechnológiával felszerelt acélcsarnokot, amely képes az állandó -6 ˚C hőmérséklet biztosítására. A Disney mesehőseit életre keltő Jégszobor Fesztivál közel három hónapig várta a látogatókat a belgiumi Antwerpen és Liége városában. A fesztivál végét követően azonban a csarnokokat el kellett bontani, majd gondoskodni kellett a tárolásukról, hogy egy év múlva újra felépülhessen a jégbirodalom. A projekt több szempontból is szokatlan és egyedülálló, hiszen a gyors kivitelezés és az azt követő újraalkalmazhatóság mellett szintén nem mondható mindennapinak a csarnok elhelyezése sem. A megszokott ipari területen vagy gazdaságokban megépített csarnok látványával ellentétben a két belgiumi nagyvárosban nemhogy a központban, de a legforgalmasabb csomópontban került megépítésre a két csarnoképület.

Acélcsarnok a városközpontban
Hamupipőkét és híres tökhintóját, Csipkerózsikát és az elvarázsolt kastélyt, a Toy Story és a Kishableány mesehőseit védő egyik Frisomat csarnok Liége városközpontjában, a híres spanyol építész, Santiago Calatrava által tervezett, Liège-Guillemins vasútállomás szomszédságában kapott helyet. A monumentális, acél-üveg pályaudvart naponta 15 000 utas használja. A másik Frisomat csarnok Liége városától 130 km-re fekvő Antwerpen történelmi központjában, egy népszerű, sok szórakozási lehetőséget kínáló környéken került megépítésre. Mindkét épület a Frisomat Sigma csarnoktípusából készült és egyenként több mint 1000 m2 alapterülettel rendelkeznek. A 12 országból érkező 70 jégszobrász által készített jégszobrok között akadt 6 méter magas is, melyek kiállítására elegendő helyet kellett biztosítani. A megfelelő tér mellett nagyon fontos igény volt a stabil -6 ˚C hőmérséklet biztosítása. A Frisomat ezért extra vastagságú, a hűtőházaknál is gyakran használt szendvicspanel borítást alkalmazott, valamint a panelek felszerelési módjával, rögzítésével és légtömörségével biztosította az állandó hőmérsékletet.

Mesehősök jégszobrai a high-tech technológiával felszerelt csarnokban
A tehetséges jégszobrászoknak 5 hét állt a rendelkezésükre, hogy az összesen 750 tonna súlyú, 8000 darab jégtömbből életre keltsék a kedvenc mesehőseink élethű másait. A részletekig terjedő pontossággal kidolgozott mesefigurák bűbájos látványa mellett a csarnok gerincébe beépített színes világítás is gondoskodott a különleges vizuális élményről. A csarnok megépítésének munkafolyamatát egy külön rögzített videókamerás rendszer is megörökítette. Mindemellett a látogatók az eseményeket a csarnok belsejében több TV képernyőn keresztül is nyomon követhették. Maga a csarnok mindennek ellenére, ökológiai hatását tekintve, alacsony energiafelhasználású épületnek számít, működése energia hatékony és a felhasznált alapanyagok környezet kímélőek.

Homokszobrokból jégszobrok a Frisomat „fridzsiderjében”
Az egyedi kezdeményezés a franciaországi homokos tengerpartról indult, ahol ma már szinte hagyomány, hogy minden év júliusában és augusztusában, a legapróbb részletekig kidolgozott homokszobrok lepik el 10 000 km2-en a tengerpartot. A Homokszobrászat Fesztivál ötletének továbbgondolásából született meg a Jégszobrászat Fesztivál. A különleges esemény számára a szervezők először egy sátor megépítését tervezték. Azonban a havazásnak kevéssé ellenálló sátortető, a jégszobrok által megkövetelt állandó -6 ˚C biztosítása és az építmény energiatakarékos működtetése miatt a Frisomat csarnokrendszerét választották. A Frisomat csarnokok egyik nagy előnye, az előre gyártott acélszerkezeti elemek tették lehetővé, hogy  kivételesen rövid idő alatt elkészüljenek a belgiumi csarnokok a mesevilág számára. Az antwerpeni Frisomat csarnokmegoldásokat a Frisomat Tervezői Hálózatának tagjai egy belgiumi tanulmányút keretében személyesen is megtekinthették.
Csatlakozzon Ön is a Frisomat Tervezői Hálózatához, amiről további információt talál itt és olvasson tovább a Frisomat csarnokmegoldásokról: www.frisomat.hu oldalon.
(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások