hír rendezvény cikk elemzés európai építési piac London Olimpia

2014-ig nem várható növekedés az európai építési piacon

19 európai ország építési piacelemzése


buildecon | 2012.06.25
Buildecon, az Euroconstruct magyar tagja részt vett a 73. konferencián, melyre 2012. június 15.-én került sor Londonban, a szervezet angol tagja, az Exprerian szervezésében.

A konferencia legfontosabb megállapításai

Európa félelme, hogy a görög válság átterjed több más országra is – a 19 Euroconstruct ország-elemzés 2012 április-májusban készült – azt eredményezte, hogy a prognózisok 2012-2014-es időszakra kedvezőtlenebb összképet mutatnak, mind a GDP, mind az építési teljesítmény tekintetében.
• A párizsi, félévvel korábbi prognózist – a 2012-ben várható összteljesítmény 0,3%-os csökkenését a londoni konferencia -2,1%-ra változtatta;
• A 2013-as építési piaci várható összteljesítményt +1,8%-os növekedésről -0,4%-ra csökkentette;
• A legalacsonyabb teljesítményt a mélyépítés adja, mert 2014-ig évi 1,4%-os átlaggal csökken;
• Építési teljesítmény tekintetében felerősödik az észak/dél elválasztó vonal, különös tekintettel Spanyolország, Portugália és Olaszország további zuhanására;
• Kelet-Közép Európa négy országában is eltérő a fejlődés, Lengyelország és Szlovákia, ha kismértékben lassul is, a következő években is pozitív marad, míg a cseh és a magyar építés továbbra is a válság hatása alatt, rosszabbul teljesít.
• A magyar építési piac 2012-ben tovább zsugorodik, a Buildecon tanulmánya alapján közel 4%-kal. 2013-ban trendforduló várható, az EU források felhasználásának fokozatos felgyorsításával. Az energiatakarékos épületfelújítások a növekedést felerősíthetik 2014-re.
Az európai építési teljesítmény mintegy 12%-kal alacsonyabb 2012-ben, mint 2008-ban volt.

Ha megvizsgáljuk az 1992-2007-es éveket, akkor egy évi 1,5%-os növekedést állapíthatunk meg az EUROCONSTRUCT országok építési teljesítményének átlagában, Ezt előrevetítve, a 2008-as szint kb. 2023-ban érhető el. Ami a GDP-t illeti, ott is visszaeséssel számolunk. A párizsi 1,1%-os várakozás 0,2%-ra süllyed 2012-ben, és a 2013. évi várakozások is rosszabbodtak.

A mélyépítés a legnagyobb visszahúzó erő a 2014-ig várható teljesítményben

2008-2011 között a magasépítésben (lakás és nem-lakás célú) tapasztaltuk a legnagyobb visszaesést, évi 13% illetve 14%-ot. Ezzel szemben a mélyépítés éves átlagban csupán 7%-kal esett vissza. Az előrejelzés időszakában, 2012-2014 között, a mélyépítés évi 1,4%-kal csökken, míg a lakásépítés 0,9%-kal növekedni kezd és a nem-lakás célú magasépítés is, ha kismértékben, de évi 0,4%-kal növekedésbe fordul.

Új jelenség: Észak-déli törésvonal

Már korábban is megfigyelhető volt az eltérő struktúra egyes északi és déli országok esetében, mint pl. Nagy-Britannia és Olaszország. Az eltérő sebességű fejlődés fogalma is létezett az északi (un. fejlett) és a déli (un. fejlődő) országok tekintetében. Azonban az építési teljesítmény esetében nem használtunk erre külön terminológiát.
Ha azonban az előrejelzési időszak építési teljesítményeit nézzük, le kell vonnunk bizonyos következtetéseket ebben a tekintetben is. Fel kell ismernünk, hogy a szabályokat erősítő kevés kivétel ellenére az Euroconstruct északi országai folyamatosan jobban teljesítnek.
A 2012-2014-es időszakban az Euroconstruct országokat négy csoportra osztjuk, éspedig:
• Dánia és Norvégia évi átlagos 2%-kal fogja növelni építési teljesítményét
• Egy lényegesen nagyobb csoport – Ausztria, Franciaország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Svédország és az Egyesült Királyság – átlagos éves teljestménye 0,1 és 2% közötti növekedést produkál
• Öt további ország építési teljesítménye éves átlagban 0% és -3% között alakul. Ezek: Belgium, Csehország, Finnország, Olaszország és Hollandia.
• Végül három országban – Írország, Portugália és Spanyolország – ezekben az évekeben továbbra is mély recesszióval kell számolnunk.

A Londoni Olimpia színhelye és létesítményei az urbanisztikai revitalizáció eszközei. Elkötelezettség az utókor felé

A 73. Londoni Euroconstruct konferencia választott témája a rendező ország és helyszín következményeként természetesen irányult az Olimpia helyszínének, létesítményeinek és filozófiájának bemutatására. A mintegy 2,5 négyzetkilométeres, barnamezős, rendkívül szennyezett terület kiválasztása azzal a szándékkal történt, hogy a környezeti szennyezéstől megtisztítandó, közlekedéssel felfejlesztett, parkosított terület az Olimpiai Játékok után az ide költözőknek minőségi életet kínáljon. Ez az elgondolás széleskörű támogatásra talált és mintául szolgál a majdani nagy sportlétesítmények utóhasznosításának megoldására is.
A Londoni Olimpia három legjelentősebb létesítménye: a Stadion, az Anish Kapoor térplasztika és a kibővített Aquatic Centre, Zaha Hadid tervei alapján (a két szárnyat – pótlólagos lelátók az Olimpiai Játékok után lebontják). Szerző: Gáspár Anna

Az Euroconstruct országok listája megtalálható:https://www.buildecon.com/euroconstruct

BUILDECON, www.buildecon.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások