színkép | 2014.01.08
Lelkes László belsőépítész, fotóművész kiállítászáró tárlatvezetése a FUGÁ-ban

A 21. századi alteregók című kiállítás zárónapján, 2014. január 20-án, hétfőn 17 órakor Lelkes László tart tárlatvezetést Klösz György, Lelkes László, Kerényi Zoltán és a Fortepan fotógyűjtemény ismeretlen alkotóinak fotókiállításán.

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)
A kiállítás kurátora: Seres Szilvia DLA

Piacok a belvárosban, gőzhajók a Dunán, üres utcák, várakozó konflisok. Az emberek nyugodtan álldogálnak, bámulják a fényképészt, aki éppen képet készít.
Üzletportálok többnyelvű feliratokkal, büszke kereskedők az ajtókban. Hol voltak még a személyiségi jogok? Idillikus, harmonikus városkép ez a mából visszatekintve, fontos tájékozódási pontokkal és századfordulós budapesti életérzéssel.
Képmegosztókon, blogokon, könyvekben számos fotó jelent meg arról a mára már tendenciává vált gyakorlatról, hogy a fotós régi fényképeken megjelenő helyeket keres fel újra, és ugyanabból a szögből, pontból újra elkészítve a képeket örökíti meg az évtizedekkel, vagy akár egy évszázaddal korábbi helyszíneket (már amennyiben tudja).
Lelkes Lászlónak 1973-ban Pest és Buda egyesítésének 100. évfordulója adta az ötletet egy ilyen fényképes visszatekintéshez. Klösz György felvételei alapján készített „új” fotókat, felkutatva azokat a helyeket, ahonnan anno Klösz a képeit készítette. 2013-ban, 40 év elteltével ismét lefotózta ezeket a helyszíneket. Míg Klösz felvételein a Monarchia hangulata elevenedik meg, addig Lelkes képein az építészet, az architektúra párhuzamossága mellett a városi terekben zajló élet különbsége mutat rá a városi tér és atmoszféra folyamatos változására. Kerényi Zoltán fotómontázsainak szereplői egyfajta „időutazókká” válnak a mai technika lehetőségek és egy online gyűjtemény ismeretlen szerzőinek felvételei révén. A Fortepan Creative Commons licenccel ellátott archívumából választ ki szereplőket, akiket egy jelenkori környezetbe montíroz bele, az eredeti képnek pontosan megfelelő beállításban. Montázsain nem a város terei és épületei a főszereplők, hanem a mai környezetben megjelenő múlt századi emberek és megörökített pillanataik.
A kiállítás fényképei az összehasonlító fotográfia alkotásai, amelyek nemcsak az urbanizációs folyamatok és tendenciák hatását, hanem a városi tér gyors, mára már elfeledett változásait is bemutatják, miközben megállítanak és elgondolkodásra késztetnek a megismételt fotók közötti párbeszédek révén.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások