hír családi házak épületek tervek cikk Egyesült Királyság London Richard Rogers

45 évesen is ütős a Rogers villa

Richard Rogers 80 – Rogers House


sebesp | 2013.07.24
Richard Rogers 3,2 millió Fontért piacra dobta a saját maga által szülei számára tervezett házat. Az 1968-ban készült, élénk színekben pompázó épültet a párizsi Pompidou Center előhírnökének tekintik.

A modernista családi ház 1967-ben debütált, amikor Nagy-Britanniát képviselte a Párizsi Biennálén. A technikailag legérdekesebb és vizuálisan legütősebb házként írták le. Élénk színű felületeivel még ma is magára vonja a figyelmet a földszintes modernista épület, mely London délnyugati részén, Wimbledonban áll.

“A szüleim háza Wimbledonban acélszerkezetű, erősen hőszigetelt, transzparens, fürdőszobája nagyon kompakt és válaszfalai mozgathatók – látható a kapcsolat a Pompidou-val még akkor is, ha a léptékváltás ezerszeres.” - mondja az éppen 80 éves Richard Rogers, aki Renzo Piano-val közösen tervezte a párizsi modern kulturális központot 1977-ben. A főépület egy egyszerű acélkeret, mely mindkét végén teljes üvegezést kapott, szemben áll vele egy kisebb második épület, hasonló sárgára festett kerettel a Dada Rogers, Richard édesanyja által kialakított kertben. A kertben álló harmadik, egyterű épület Rogers fia Ab Rogers munkája.

A Rogers villát néhány hónappal ezelőtt műemlékké nyilvánították, ami ritkaságszámba megy hasonló korú épületek esetében, feltételezhetően ez a tény segít majd a most megindított értékesítés sikerében.

Forrás

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások