hír tervek Budapest kiemelt állami beruházások artistaképző

60 méteres üveggömb épülhet a Nyugati mellett artisták képzésére


sebesp | 2021.04.02

A Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola kap helyet a Nyugati pályaudvar melletti, több hajóból álló mozdonycsarnok felújításával létrejövő épületkomplexumban.

Az iskola a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ projektjének első lépéseként valósulhat meg, a VI. kerületben, az Eiffel tér, a vasúti pálya, a Ferdinánd-híd és a Podmaniczky utca által határolt, régóta üresen álló terület rehabilitációjával.

Az épületben a fiatalok 21. századi körülmények között tanulhatnak. A jelenleg kihasználatlan területen vannak olyan épületek, amelyeket le kell bontani, ezzel a zöldterület nagysága növekedni fog, és egy közpark is megvalósulhat.

A kormány a központ létrehozását kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította, és az eredeti tervek szerint 2023-ban meg is valósulhat, így jelentős részben használaton kívüli, szennyezett terület rehabilitációja valósulhat meg hamarosan. A projektet a jelenleg üresen álló mozdonycsarnokból artistaképző iskolát építenek, próbatermeknek és előadótermeknek is helyet adó épületkomplexumot hoznak létre. A korábban közzétett látványtervek szerint egy belső spirális rámpával ellátott üveg félgömböt is magába foglal majd a beruházás, és 22 ezer négyzetméteres területen park is helyet kap.

A kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánító kormányrendelet értelmében:

- a beruházással szemben nincs helye településképi véleményezési eljárásnak, nem kell településképi bejelentési eljárást és építészeti-műszaki tervpályázati eljárást lefolytatni.
- a beépítésnek nem feltétele a Lehel utca és a Podmaniczky utca közötti közlekedési kapcsolat biztosítása (ha volt is ilyen, ezek szerint már nem valószínű, hogy lesz).
- az építési területen új építmény elhelyezéséhez nem kell figyelembe venni a be nem építhető és közcélú zöldfelületi részeket, a tervezett gyalogoskapcsolatot és a tervezett közforgalmú vasúti nyomvonalat.

Előbbi olyan szempontból elgondolkodtató, hogy éppen tanulmány készül arról, hogy milyen módon lehetne a Nyugati pályaudvarra befutó sínpárokat föld alatt a Déli vagy a Kelenföldi pályudvarral összekötni. Persze az is kérdéses, a Norman Foster tervei alapján épült berlini Reichstag kupola hogyan illeszkedik majd egy 60 méteres cirkuszi üveggömb a városképbe.

MTI, telex.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások