sebesp | 2012.11.13
Közel hatvan millió dolláros rekordárat fizettek ki egy hongkongi luxusapartmanért, amiből arra lehet következtetni, hogy arrafelé még mindig pörög az ingatlanpiac.

A Swire Properties Ltd. ingatlanfejlesztő cég szerint a Frank Gehry által tervezett Opus nevű épület kilencedik emeletén elterülő 620 négyzetméteres lakosztályt 58,7 millió dollárért (13,5 milliárd forint) sikerült értékesíteni. A vásárló nevét nem hozta nyilvánosságra a vállalat. Helyi ingatlanügynökök szerint ez volt a legmagasabb összeg, amelyet ez idáig apartmanért fizettek a dél-kínai pénzügyi központban.

Az eladásra a hongkongi ingatlanárak hullámzása kapcsán egyre erősödő aggodalmak közepette került sor. A szélsőséges ingadozásért a rendkívül alacsony érdeklődés és az anyaországból beáramló gazdag kínai vásárlók a felelősek. A mutatók szerint az ingatlanárak a kétszeresükre nőttek a 2009-es globális pénzügyi válság vége óta.

A hongkongi kormány különböző intézkedésekkel igyekszik hűteni az ingatlanpiacot. A legutóbb, vagyis október végén bevezetett újítások egyike például a külföldi ingatlanvásárlók megadóztatásáról rendelkezik. A South China Morning Post nevű újság szerint az Opus-beli apartmant mindössze kilenc nappal a legutóbbi intézkedéscsomag bejelentése előtt vásárolták meg.

A Viktória hegy oldalán magasodó épület mindössze tizenkét lakásából lenyűgöző kilátás nyílik Hongkongra. Az ingatlanfejlesztő cég szerint már az épület egy másik lakását is sikerült értékesíteniük 55,5 millió dollárért (12,5 milliárd forint) és az egyik saját medencével rendelkező apartmant havi 110 ezer dollárért (24,7 millió forint) adták ki.

A Frank Gehry által tervezett épületet üvegborítású oszlopok ölelik körbe, amelyek mintha a szélben lengedeznének. A Midland Realty ingatlanügynökség munkatársaként dolgozó William Lau szerint az apartman "egyedi" tervezésének és fekvésének köszönheti rekordárát. A szakember előrejelzése szerint azonban a szélesebb luxusingatlan-piac túlfűtöttsége a következő hónapokban enyhülni fog.

Forrás: MTI/Metropol
Képek: Thomas Mayer

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások