hír épületek Országos Villamos Teherelosztó Világörökség Virág Csaba Budapest

A budavári Országos Villamos Teherelosztó megtartását kéri a Budapest Világörökségéért Alapítvány


sebesp | 2016.08.08
Egyedi építészeti értéke, a várnegyed beépítéstörténetében, szerkezetében és városképében elfoglalt pozitív szerepe miatt az Országos Villamos Teherelosztó épület megtartását és új közfunkcióval való életre keltését kéri a Budapest Világörökségéért Alapítvány.
Az alapítvány szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a háborús foghíjakon több magas színvonalú, modern beépítés született a Várban, ezek a harmónia és kontraszt építészeti eszközeivel izgalmas együttessé tették a barokk polgárvárost.

Az 1970-es, a 80-as és a 90-es években is született még néhány kiváló új épület az utolsó foghíjtelkeken, ezek közé tartozik a villamos teherelosztó, amely egy emblematikus épület Budapest egyik fontos pontján. Az alapítvány szerint tükröző homlokzataival példaszerűen oldja fel a levéltár hatalmas tömbje és az egyemeletes polgárházak közti léptéktörést, "nem szól bele a történeti épületek párbeszédébe".

A teherelosztó épülete aközé a hat-nyolc új vári ház közé tartozik, amely a közelmúlt értékeként védettséget érdemelne - véli az alapítvány, megjegyezve, hogy az UNESCO a budai várat kivételes egyetemes értékként, hiteles műemléki helyreállításaival egybesimuló, kiemelkedő új építészetével együtt tette a világ kulturális örökségévé, és ennek megőrzésére a magyar állam kötelezettséget vállalt.

Korábban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) is tiltakozott az épület lebontása ellen.

MTI
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások