sebesp | 2020.03.22

Szabálytalanul egymásra helyezett kubusok alkotják egy falu vezetőjének a házát Indiában. A tervezők szándéka az volt, hogy elkülönüljön a vidéki környezettől, miközben a magánélet tereit is biztosítja a falu választott vezetőjének, a szarpancsnak és családjuknak.

Indiában a helyben választott döntéshozó, a "szarpancs" – aki a fõ kapcsolattartó pont a falu és az indiai kormány között – számára tervezett Talangporban a  Neogenesis + Studi0261 építésziroda különböző felületű szögletes hasábok halmaza alkotta otthont.

Az utcára néző homlokzat nagyrészt zárt, a fény a magasan elhelyezett ablakokon vagy a függőleges fa lamellákkal takart üvegtáblákon keresztül szűrődik be. Egy külső terasz sávja helyezkedik el a telekhatáron álló fal és a ház között, elválasztva azt a szomszédos utcáktól, és létrehozva egy pufferfelületet, amely fényt enged a belső terekbe.

A ház helyiségei egy dupla belmagasságú, növényekkel beültetett belső udvar köré körül vannak elrendezve, amelyet felülvilágítók tesznek világossá. Az azt körülvevő szobák az udvar felé nyithatóak, ezzel egyetlen nagy lakó- és étkezőhelyet létrehozva.

Az északi oldalon a kettős belmagasságú nappali köthető össze az udvarral egy fakeretes üvegből álló teljes magasságú harmonikafal megnyitásával. Szemben vele az étkező kapcsolódhat az udvarhoz függöny felnyitásával.

Az összesen hat hálószobát tartalmazó ház első emeletén egy, a ház többi részétől teljesen elválasztott, acél csigalépcsőn megközelíthető dolgozó, a másodikon pedig edzőterem és jakuzzi is helyet kapott. Kissé eklektikusan, de igényesen összeválogatott anyagok jellemzik a modernista elődöktől merített lakóépület belsőépítészeti karakterét.

Az épületet változatosan használható külső terek – terasz, veranda, udvar – szövik át, szinte észrevétlen átmenetet képezve a külső és belső terek között.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások